Plus

Het zit wel goed met de erfenis van Trouw

De populaire club Trouw sloot een jaar geleden tot veler verdriet voorgoed zijn deuren. Maar het gat dat de club achterliet was snel gevuld.

De rij voor wijlen club TrouwBeeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

Het is 4 januari 2015, rond het middaguur. In club Trouw aan de Wibautstraat geven honderden danceliefhebbers alles wat ze hebben. Job Jobse, de jonge Amsterdamse dj die groot werd in de club in de voormalige PCM-drukkerij, zet Patrice Baumels bewerking van This must be the place op. Het zal het allerlaatste nummer zijn dat er ooit klinkt. Amsterdam en club Trouw worden voorgoed van elkaar gescheiden.

Jong Amsterdam dompelt zichzelf onder in rouw - niets kan Trouw immers vervangen. Nu, een jaar later, blijkt het zwarte gat vele malen kleiner te zijn dan werd gevreesd. Sterker nog: de clubscene in de stad is levendiger en breder dan ooit.

Club Trouw sloot de deuren op 3 maart 2015Beeld Bart Koetsier

Nieuwe feestlocaties

In heel Amsterdam hebben jonge creatievelingen de afgelopen anderhalf jaar clubs en feestlocaties geopend, veelal in panden die daardoor (meestal tijdelijk) een tweede leven hebben gekregen. Opvallend is de bereidheid van feestgangers grote afstanden af te leggen voor de clubs, die zich vooral aan de randen van de stad bevinden. Dat was vroeger in de tijd van de iT en de Roxy en later de Escape en Jimmy Woo ondenkbaar. Club Trouw kende om die reden ook moeizame beginjaren - de Wibautstraat was voor de meeste Amsterdammers véél te ver fietsen. Toch heeft juist die club voor een ommekeer gezorgd.

Een club buiten het traditionele centrum heeft ook voordelen: nauwelijks bezoekers of toeristen die toevallig komen aanwaaien, maar vooral gelijkgestemden die weten wat er te doen is. En dus méér mensen die de tocht speciaal voor een dj hebben gemaakt.

In de voormalige kantine van het Food Center in de Jan van Galenstraat huist sinds juli 2014 De Marktkantine, in het voormalig Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam op de Louwesweg in Slotervaart opende in oktober 2014 Radion en morgen komt daar De School bij - een club in het voormalige schoolgebouw in de Jan van Breemenstraat in West.

Buiten het clubsegment zijn er nog twee locaties in Amsterdam die langzaam maar zeker meer bekendheid krijgen als feestlocatie: Warehouse Elementenstraat en Cruquiusgilde. In Warehouse Elementenstraat, open sinds oktober 2014, wordt gemiddeld eens per maand een feest voor circa 2500 man gegeven. Daarmee is het één van de grotere locaties waar op reguliere basis feesten worden georganiseerd.

Het Cruquiusgilde in Oost, dat in maart 2014 zijn deuren opende, is vooral een locatie met werkplaatsen voor meubelmakers, lassers en filmmakers. Maar het heeft ongeveer eens per maand ook een nachtprogramma met bekende en onbekende dj's. Er is, kortom, voor de jonge hedonist genoeg te doen in Amsterdam.

Multifunctionele locaties

Hoewel de meeste clubs en feestlocaties openden in de maanden voordat Trouw zijn deuren sloot, werden ze pas daarna echt ontdekt door feestend Amsterdam. 'Trouw heeft Amsterdam internationaal op de kaart gezet. Dj's wilden er graag draaien en veel buitenlandse liefhebbers kwamen naar de stad om te feesten,' zegt Mirik Milan, die als nachtburgemeester de schakel is tussen het nachtleven en het stadsbestuur.

Volgens Milan heeft club Trouw andere creatieve ondernemers de ogen geopend. Door de experimentele programmering - jonge en meer ervaren dj's stonden naast elkaar - kreeg men in de gaten dat het mogelijk was ook zonder peperdure top-dj's de zaak vol te krijgen, zolang je maar iets biedt waar iedereen deel van wil uitmaken. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan.

Radion in Slotervaart kende een moeizame start in het Amsterdamse nachtleven - op het eerste gezicht lijkt dat vooral te maken te hebben met de ligging in een tot op heden niet zo levendig stadsdeel. De club ligt op een half uur fietsen van het Centraal Station. Dat is wel te overbruggen, maar kan nét die lastig overkoombare hobbel zijn als bezoekers nog niet precies weten wat ze kunnen verwachten, zegt Radionoprichter Staas Lucassen. 'Nu jong Amsterdam ons langzamerhand weet te vinden, lijkt die drempel stilaan lager te worden. Maar het kost tijd.'

Rond het eenjarige bestaan werd een zogenoemde weekender georganiseerd - een weekend lang feest zonder tussentijdse sluitingen - die goed werd ontvangen. Radion ging ook groter programmeren: meer internationale acts waar menig liefhebber graag een half uur voor wil fietsen. Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) werd samengewerkt met de beroemde Berlijnse club Tresor. Ook het bijbehorende eetcafé draait met wekelijks zo'n vijfhonderd gasten inmiddels aardig. Doordeweeks en 's zondags zijn er filmvertoningen, workshops, rommelmarkten en theatervoorstellingen.

De Marktkantine in de Jan van Galenstraat viel tijdens de laatste editie van het ADE op door het programmeren van grote dj's en stijf uitverkochte feesten. Sindsdien is die lijn moeiteloos doorgezet, met als hoogtepunt een feest begin december met dj's Job Jobse en Âme waarvoor de kaarten in de voorverkoop binnen drie minuten waren uitverkocht.

Net als Radion moet De Marktkantine het niet van alleen de clubavonden hebben. De locaties krijgen zo ook een andere functie. Zo heeft De Marktkantine ook een restaurant en is er eens in de paar weken de Rommelige Zondag, een tweedehandsmarkt met muziek en een hapje van de lokale Griekse traiteur.

Wat dat betreft is Closure, de club die sinds januari 2015 op de Rozengracht huist, een vreemde eend in de bijt omdat die alleen clubavonden organiseert. Omdat Closure vlak na het sluiten van club Trouw openging, werd het al snel betiteld als 'de nieuwe Trouw' - tot ergernis van de oprichters van Closure.

Club RadionBeeld Joris van Gennip
De School gaat op 3 januari 2015 open in het voormalig Iedersland College in WestBeeld De School

Club in de fietsenkelder

Met De School, de club die morgen opengaat, heeft Trouw wel een echte opvolger. De School is eigendom van PostCS BV, waar eerder ook club Trouw en zijn voorganger 11 onder vielen. De betrokkenen hebben linksom of rechtsom allemaal een verleden bij de club in de Wibautstraat.

Naast de gloednieuwe club in de fietsenkelder zijn er een café, een restaurant, een gym, een expositieruimte en een poppodium. De oprichters willen een klein stadje creëren, waar je 's ochtends met een krant een kop koffie drinkt, 's middags een uurtje gaat sporten en 's avonds een hapje eet om dan af te sluiten in de club. De dj staat tussen het publiek, er is geen podium en er zijn geen visuals. 'Dj's moeten alles kunnen draaien: house, techno, disco of experimentele electronica, en zelfs hiphop,' zegt programmeur Luc Mastenbroek.

De School heeft al een 24 uursvergunning, iets waar Closure en De Marktkantine nog op moeten wachten. De gemeente geeft vooralsnog aan slechts vijf locaties buiten het centrum zo'n vergunning, die eigenlijk onmisbaar is als je veel house- en technoliefhebbers wilt trekken. 'Clubs gebruiken zo'n vergunning echt om hun profiel te verhogen. Het geeft een anarchistisch sfeertje dat goed is voor je naam,' zegt nachtburgemeester Milan. Paul Kuilboer, productiemanager van De Marktkantine, onderschrijft dat: 'Vijf uur als sluitingstijd is echt ouderwets. Het publiek gaat later en langer uit.'

De Amsterdamse clubscene lijkt nog niet verzadigd te zijn. In februari opent in de Mokerstraat in Noord nóg een nachtclub: Depot. En in de zomer volgt in hetzelfde stadsdeel een club in de Adam-toren aan de IJoever.

Een tijdlang werd gevreesd dat de opkomst van festivals de noodlijdende clubscene het laatste duwtje naar de afgrond zou geven. In 2011 schreef horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners in een rapport dat discotheken en clubs die willen overleven, moeten blijven vernieuwen en verrassen. De ouderwetse discotheek is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor multifunctionele locaties die ogenschijnlijk goed naast elkaar kunnen bestaan. Dat lijkt Amsterdam meer dan goed begrepen te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden