PlusAnalyse

Het wordt steeds moeilijker om een hekel te hebben aan Mark Rutte

Met dank aan de publieke omroep kregen we zondagavond een voerproefje van de VVD-campagne van Mark Rutte: vissen in het troebele water van zijn grootste politieke concurrent, Geert Wilders.

Marcel Wiegman
Mark Rutte was zondagavond de laatste Zomergast van het seizoen Beeld ANP
Mark Rutte was zondagavond de laatste Zomergast van het seizoenBeeld ANP

Is het erg om geleid te worden door een man zonder 'diepere laag'? Een man zonder ronkende visie. Een man die het zevendelige meesterwerk Het Bureau van J.J. Voskuil koestert als zijn favoriete boek, omdat daar 'helemaal niets in gebeurt'.

Ach.

Mark Rutte mocht zondagavond, zeven maanden voor de verkiezingen, op de door zijn partij zo verguisde publieke omroep drie uur zendtijd vullen. Zijn ontspannen optreden in Zomergasten leidde tot één conclusie: het wordt steeds moeilijker om een hekel aan de man te hebben.

Missie geslaagd. Zeker als de VVD besluit om de komende verkiezingscampagne te organiseren rond de persoon van Rutte zelf.

Wat zijn we te weten gekomen over het persoonlijke leven van onze minister-president? Niet erg veel. Hij is geen homo. Zijn aan aids overleden broer was dat wel, maar daar werd thuis niet over gepraat.

Maar een taboe was het niet, klonk het nogal ongeloofwaardig uit de mond van Rutte, die ook nog eens onthulde dat zijn laatste vriendin alweer stamt uit de tijd dat hij nog studeerde.

Rutte houdt van muziek, heeft een stereo van tweehonderd euro, huilde toen de lichamen van de ramp met de MH17 naar huis werden gebracht en lachte toen hij de PvdA tijdens de verkiezingscampagne van 2006 een loer leverde. Rutte kent de eenzaamheid van de winnaar.

Veel belangrijker echter was zijn politieke boodschap, toch de voornaamste reden om zich een avond lang te laten ondervragen. Een politicus is ook altijd koopman, stak hij zijn motivatie in elk geval zelf niet onder stoelen of banken.

Rutte sprak zich uit tegen 'de elite', die maar door blijft gaan met het verheerlijken van de multiculturele samenleving en het vergoeilijken van wangedrag door mensen die eigenlijk helemaal geen deel willen zijn van de Nederlandse samenleving. Ziet Rutte rellende Turken in Rotterdam, dan denkt hij: 'Lazer zelf op. Ga terug naar Turkije. Pleur op.'

Over zo'n schijnbare emotionele uitspraak is door het VVD-campagneteam goed nagedacht. Ahmed Aboutaleb, PvdA-burgemeester van Rotterdam, steefde hem in de populariteitspeilingen voorbij met de uitspraak over IS-terroristen: 'rot toch op als het je hier niet bevalt'.

Als wetten maken niet helpt, moeten we normen stellen, zei Rutte. Een bedenksel waarmee de PvdA in 2009 al probeerde verloren terrein terug te winnen op rechts.

Rutte wees zondagavond PVV-leider Geert Wilders aan als zijn grootste politieke opponent in de komende maanden en begon maar vast wat te vissen in diens troebele water. Wilders bedankte hem er vriendelijk voor en twitterde: 'Heel Holland Bakt nu op NPO1'.

Lees ook Han Lips: Die 'ene vraag' in Zomergasten was Mark Rutte onwaardig

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden