Het wordt hier steeds natter
DE BILT - Het klimaat in Nederland begint steeds meer te lijken op dat in midden-Frankrijk. De temperatuur stijgt hier twee keer zo veel als de gemiddelde opwarming van de aarde. Het is ook vaker gaan regenen. De jaarlijks neerslag is achttien procent gestegen. Verder zijn zomerse stortbuien normaal geworden. Dat staat in De Toestand van het Klimaat 2008 dat het KNMI vandaag heeft gepresenteerd.
Europa van Polen tot Frankrijk, en daarmee ook Nederland, loopt flink voor op de opwarming elders op aarde, stellen de onderzoekers vast.
Dat het nieuwe zuidelijke klimaat hier toeval is, acht het KNMI nu vrijwel uitgesloten. Vijf jaar geleden sloot het instituut toeval niet uit.
De kans dat de opwarming níet het gevolg is van klimaatverandering, is nu echter één op duizend, aldus de onderzoekers. Een relatie met het broeikaseffect is zeer waarschijnlijk, hoewel dat volgens het KNMI nog steeds niet vast staat.
Met name de Nederlandse lentes zijn de afgelopen vijf jaar warmer geworden. Die van 2007 was de warmste in driehonderd jaar.
De afgelopen vijf jaren waren de warmste in ruim een eeuw. Het was ruim twee graden warmer dan het langjarig gemiddelde van 9,8 graden. Uitschieters waren 2006 en 2007 met 11,2 graden. Wereldwijd steeg de temperatuur 0,7 graden.
In het rapport constateren de onderzoekers dat de gevolgen van het broeikaseffect inmiddels goed merkbaar zijn. Het ene na het andere warmterecord is gesneuveld, er zijn vaker zware regens, maar ook langere perioden van droogte.
De oorzaken zijn divers. Zo waait vaker een relatief warme westenwind in de late winter en in de vroege lente. De kans op een strenge Elfstedenwinter bestaat nog, maar is wel een stuk kleiner. Verder schijnt de zon vaker in het voorjaar en de zomer, ook al doordat de luchtvervuiling een stuk minder is. (HET PAROOL)