Schuim

Het woord briljant is niet zomaar gekozen

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: heropening Gassan Dam Square.

Oud-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik, oud-voetballer Orlando Trustfull en Frank de Boer knippen een lint. Noord/Zuidkant Beeld Schuim
Oud-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik, oud-voetballer Orlando Trustfull en Frank de Boer knippen een lint. Noord/ZuidkantBeeld Schuim

Gassan op de Dam. Dit zijn de vierkante meters van dagjesmensen. Maar vandaag wordt er een lint doorgeknipt en er zijn voetballers beloofd en hapjes van Rons Gastrobar. Ik ben erbij.

Het filiaal is flink verbouwd en dat wordt gevierd met een heropening. Benno Leeser: "Voor ons is dit een briljant moment. We hopen dat jullie dat ook zo ervaren."

Het woord briljant is niet zomaar gekozen.

In korte tijd is een enorme klus geklaard, hoor ik, onder meer een extra ingang naar de Noord/Zuidlijn, en ondertussen is gewoon doorgewerkt.

Leeser: "Er is slechts een kleine achterstand op de verkoop van vorig jaar. Het team verdient een groot compliment."

Applaus!

"En nu wordt het lint doorgeknipt door familie en voetballers."

Dat is er eentje om nog lang over na te denken, familie en voetballers.

Uit de kelder komen de eerste schalen met oesters.

Het knippen is aan de Noord/Zuidkant. Leeser hoort meermaals dat hij uitstekend heeft gespeecht.

Ik zoek naar voetballers en zie alleen Jorien van den Herik, jarenlang suikeroom van Feyenoord. Logisch. Oer-Amsterdammer Benno Leeser is Feyenoordsupporter vanaf zijn vierde en jarenlang voorzitter van de businessclub daar, maar het blijft een aardige kerel.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Wacht, nu zie ik ook Frank de Boer. En Orlando Trustfull. En Peter Bosz. Nee, er zijn zat voetballers. Ze knippen een lint.

Tijdens de naborrel wordt me opeens ingefluisterd dat Edgar Peer, in een vorig leven loco-burgemeester en ook aanwezig, het tot de laatste twee als nieuwe burgemeester heeft gered. Dus niet Carolien Gehrels? Gaat Schuim hier nieuws maken? Het moet niet gekker worden.

Ik naar Edgar Peer.

Maar nou, zo heet wordt de soep niet gegeten. Peer kwam tot de laatste vier. Ook mooi. Maar ook vooraf al kansloos, toch?

Peer: "Natuurlijk. Ze zochten een vrouw met een links profiel en ik ben een man met een rechts profiel. Maar stel, het ging helemaal mis met Halsema, dan kon ik mezelf in elk geval nooit verwijten dat ik het niet heb geprobeerd."

Ik zit hier ondertussen aantekeningen te maken als een echte journalist. Ook weer eens leuk.

Een afbreukrisico was er niet, want Peer heeft gewoon zijn eigen bedrijf. "Dus als ik het word, heb ik de meest eervolle baan, en word je het niet, is het heel knap dat je bij de laatste vier zit."

Nog meer info, het wordt langzaam een nieuwsbericht nu. Peer solliciteerde pas bij de tweede oproep. Maar vooral om het draagvlak van de nieuwe burgemeester te vergroten.

Stichtelijke woorden: "Dat is ook een rol in de politiek."

Ik heb vandaag mijn geld wel opgebracht.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat heropening Gassan Dam Square
Waar Gassan, Dam
Wie Benno Leeser, Frank de Boer, Peter Bosz, Jorien van den Herik, Orlando Trustfull, Jaïr Ferwerda, Edgar Peer
Wanneer maandag 16 juli, 18.15 tot 21.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans heeft het nog

Gassan-baas Benno Leeser ('Nog maar 36 vierkante meter soms, maar het is gelukt.') is landelijk nieuws met Jaïr Ferwerda, de soort van Schuim van Jinek Beeld Schuim
Gassan-baas Benno Leeser ('Nog maar 36 vierkante meter soms, maar het is gelukt.') is landelijk nieuws met Jaïr Ferwerda, de soort van Schuim van JinekBeeld Schuim
Oud-Ajaxtrainer Peter Bosz, zijn partner Jolyn en David Bijlsma (Gassan Diamonds). Ook stralend Beeld Schuim
Oud-Ajaxtrainer Peter Bosz, zijn partner Jolyn en David Bijlsma (Gassan Diamonds). Ook stralendBeeld Schuim
Willian van den Horn (Gassan Diamonds) en Karin Swerink en Sofie van der Velden van Vogue, voor de stijl Beeld Schuim
Willian van den Horn (Gassan Diamonds) en Karin Swerink en Sofie van der Velden van Vogue, voor de stijlBeeld Schuim
Martijn Koolhoven (Koolhoven & Partners), Herman Klok (Krasnapolsky), Damrak-straatmanager Evelien van Damme en Willem Kool (Stan Huygens Journaal) Beeld Schuim
Martijn Koolhoven (Koolhoven & Partners), Herman Klok (Krasnapolsky), Damrak-straatmanager Evelien van Damme en Willem Kool (Stan Huygens Journaal)Beeld Schuim
Oud-wethouder Edgar Peer: 'Ik heb echt een prachtige sollicitatiebrief geschreven. Maria heeft er nog wel taalfouten uitgehaald.' Met partner Maria Markenhof Beeld Schuim
Oud-wethouder Edgar Peer: 'Ik heb echt een prachtige sollicitatiebrief geschreven. Maria heeft er nog wel taalfouten uitgehaald.' Met partner Maria MarkenhofBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden