Lezersbrief

‘Het woonakkoord is slecht voor huurders’

Bouwe Olij, voormalig PvdA-gemeenteraadslid, betoogt in deze ingezonden brief dat het woonakkoord tussen gemeente, corporaties en huurderskoepels de gewone huurder het hardst raakt.

Beeld Lin Woldendorp

Het woonakkoord tussen gemeente, corporaties en huurderskoepels treft de gewone huurder keihard. Om de bouw van nieuwe sociale en middeldure huurwoningen mogelijk te maken, willen de corporaties de huren extra verhogen.

Ook worden duizenden sociale huurwoningen verkocht of verhuurd in de vrije sector, voor huren vanaf 1200 euro. Tegelijk gaan er jaarlijks 2000 betaalbare huurwoningen van particuliere verhuurders verloren, omdat die na vertrek van de huurder verkocht of opnieuw ­verhuurd worden in de vrije sector.

De corporaties en de gemeente zeggen tot de verhoging gedwongen te worden omdat ze miljoenen per jaar moeten betalen aan verhuurdersheffing en andere belastingen. Dat is waar, maar leg je daar niet bij neer en ga de strijd aan voor afschaffing van de verhuurderheffing. Laat niet de huurders bloeden, maar zoek naar andere oplossingen. En die zijn er:

- De kerntaak van corporaties is het bouwen en exploiteren van sociale huurwoningen. Er is veel geld nodig voor de aanpassing van de bestaande woningvoorraad. Geef dat prioriteit.

- Stop met de verkoop en liberalisatie van woningen. Dat scheelt een verlies van 1750 woningen per jaar. Dit zijn ook nog eens de oude ‘goedkope’ sociale huurwoningen.

- Bouw de voorgenomen 2500 nieuwe ‘dure’ sociale huurwoningen per jaar niet. Per saldo betekent dit 750 woningen minder erbij per jaar, maar er is daardoor wel meer geld beschikbaar voor aanpassingen van de bestaande woningen en er is geen extra huurverhoging nodig.

- Bouw niet de voorgenomen 275 middeldure huurwoningen per jaar. Het is oneerlijk om de huurders van sociale huurwoningen mee te laten betalen aan de tekorten die een corporatie leidt op de exploitatie van middeldure huurwoningen.

- Zet eindelijk eens een tender in de markt voor de bouw van middeldure huurwoningen die voor altijd middeldure huur moeten blijven. Besluit niet nu al om dat streven los te laten.

- Als de markt die middeldure huurwoningen weigert te bouwen, richt dan een eigen gemeentelijk woningbedrijf op dat sociale en middeldure huurwoningen bouwt met een huur tussen de 600 en 1000 euro. Dankzij de lage rente kan de gemeente dat rendabel doen.

– Maak een einde aan het verlies van 2000 particuliere sociale huurwoningen per jaar. Dat kan door de liberalisatiegrens op te trekken van 720 naar 1000 euro. D66 heeft daarvoor de sleutel in handen. Een verhoging van de liberalisatiegrens doet meer voor behoud van bestaande betaalbare en middeldure woningen dan de nieuwbouw van sociale huur, de verkoop ervan en de nieuwbouw van middeldure huurwoningen.

Het is verbazingwekkend dat belangrijke onderdelen van dit akkoord geheim zijn en de raad het ook zonder tijd voor maatschappelijke discussie al op 27 november vaststelt. Hoezo transparantie, participatie, draagvlak?

Bouwe Olij, voormalig PvdA-gemeenteraadslid, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden