Plus Straatbeeld

Het Weteringcircuit: linke heksenketel en bont spektakel

Het Weteringcircuit is een kakofonische heksenketel die op louter één locatie kan en mag bestaan. Maar de gemeente wil de 'heersende wanorde' op het Weteringcircuit aanpakken.

Op het Weteringcircuit komen, afhankelijk van hoe men telt, twaalf tot twintig verkeersstromen bijeen. Beeld Jean-Pierre Jans

Onze stad kent vele hectische plekjes: de door­lopende bestorming der IJveren, bijvoorbeeld, de Staalmeestersbrug, de pinautomaat op de Nieuwmarkt. Geen van die plekken is echter zo naturel - in de zin dat functie en vorm volledig samenvallen met de heersende chaos en het rumoer - als het Weteringcircuit. Het is een kakofonische heksenketel die op louter één locatie kan en mag bestaan, en alleen op die plek daadwerkelijk vorm krijgt, en dat is uitgerekend op het Weteringcircuit. Uitstekend.

Deze heersende wanorde wenst de gemeente te herscheppen door 'de rotonde recht te trekken en de belendende plantsoenen bij het plein te voegen'. Dat tweede is tot daar aan toe, dat eerste is begrijpelijk voor wie hier weleens fietst, maar een gotspe voor de toeschouwer. En rechttrekken? Van dat rechttrekken in de stad krijgt een mens een punthoofd, iets waarvan de aanleg van de Noord/Zuidlijn getuigt.

Opzienbarende taferelen
Op het Weteringcircuit komen, afhankelijk van hoe men telt, twaalf tot twintig verkeersstromen bijeen. De gevaarlijkste en meest opzienbarende taferelen levert dat op aan de zuidkant van deze dubbele rotonde, waar de Ferdinand Bolstraat de Stadhouderskade kruist.

Wat Uitzicht op het vrijdagmiddagverkeer
Waar Weteringcircuit vanuit de deuropening van Café Berkhout

Vanuit de deuropening van Café Berkhout schreven we afgelopen vrijdagmiddag twintig minuutjes mee. Stationair draaiende touringcars, taxi's, tegen-het-verkeer-inrijders, fietsers, brommers, snorfietsers, trams, politieauto's, witte busjes, een tandem, Canta's, wandelaars, huurfietsers, forensen, rolstoelers, Heinekenfans, kangoeroevormige draagvaders, Bugabooduwers, motoren, langbenige Aziaten op stilettohakken samen met kortbenige Aziaten op gympen, blowkikkers, rechttoe-rechtaantoeristen, gezinnen, echt mooie meiden arm in arm met echt kale kerels, rugzakkers, doe-het-zelvers, Ferrari's, GMC's

en ontzaglijk veel Mercedessen, voetbalsupporters, patateters, Marqt­bezoekers en marktbezoekers, paarden met ruiters, hotelshuttles, zowaar een koets, etnisch geprofileerden en etnisch onprofileerbaren, mountainbikers, Segwayers, Ouke Baashuurders, pijprokers, Hop-on-hop-offbussen, alpinopetdragers, rondvaartboten en grachtenbootjes, waterpolitie en Waternetcontroleurs, stoplichtnegeerders, joggers, vrijgezellenfeestgezelschappen (m/v), een kapitein, losse kinderen, Tamilfotografen, doodsverachters, drinkers, elektrischeskateboarders, ligfietsers, stringskaters (1), zwervers, scooters, op de stoep passerende bakfietsmoeders, en Nicole (al staat die, toegegeven, doorgaans achter de bar van Café Berkhout). Het is een linke heksenketel voor de passanten, maar een bont spektakel voor de toeschouwer.

Stadsgezicht
Dus stel: van je oma erf je een vroeg stadsgezicht van George Hendrik Breitner. Op oma was je niet dol, en niet alle Breitners zijn even geometrisch - maar wel schots en scheef. Oma was toch familie en de ruimte boven de bank was nog leeg, dus hopla, spijker in de muur geslagen en opgehangen. Inmiddels hangt je Breitner al zo'n vijftien jaar te vergelen en heeft het je hele leven met je doorstaan: de eerste vrijpartij met degene met wie je nu bent getrouwd, je kinderen groeiden op, de keer dat je een wijnfles naar de televisie smeet omdat Oranje een strafschop miste, de vrienden die kwamen, soms lang of soms kort bleven, en die gingen. Nacht en ontij, liefde en geluk.

Dan staar je op een dag eens naar Breitners tafereel, en je denkt: wat een rommeltje, slordig gedoetje. De winterschilder heeft een kwast laten liggen, de viltstiften van je dochter slingeren ergens rond, een liniaal ligt op je bureau, dus je tilt de Breitner van de muur en besluit er eigenhandig een soort late Mondriaan van te fabriceren. Op de keukentafel, met latex.
Dat soort dingen doet een mens niet.


Straatbeeld is een wekelijkse rubriek, in de onderstaande kaart vind je de Straatbeelden van de afgelopen tijd. Heeft u tips of opmerkingen, stuur ons een mailtje!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden