Patrick Meershoek. Beeld Artur Krynicki
Patrick Meershoek.Beeld Artur Krynicki

Het wc-­dossier van Park Frankendael: eindelijk een doorbraak?

PlusPatrick Meershoek

De stijgende zeespiegel vormt op termijn beslist een groot probleem, maar dat weegt toch niet op tegen de acute nood van een overvolle blaas. Zeker in de openbare ruimte, met nergens een wc in zicht, kunnen aandrang en paniek een meedogenloos monsterverbond sluiten. To pee or not to pee, that’s the question.

Een uitstekend plan dus, dat voorstel voor een toiletvoorziening in Park Frankendael. Dat was eind 2017, en ruim twee jaar later is de wc nog steeds onderwerp van gesprek in het stadsdeelbestuur. Gek genoeg vinden alle partijen dat hij er moet komen, maar tussen droom en straal staan wetten in de weg en praktische bezwaren.

De indieners van het plan voelden eigenlijk al nattigheid toen het bestuur in plaats van een wc te regelen eerst besloot tot het instellen van een haalbaarheidsonderzoek.

Het rapport liet daarna ruim een jaar op zich wachten, maar dat zal te maken hebben met de grondigheid waarmee de onderzoekers te werk gingen.

Het dertig pagina’s tellende resultaat bevatte namelijk niet alleen een onderzoek onder mannen en vrouwen naar de wenselijkheid van een wc in het park – beide groepen: ja, graag! – maar ook een ‘algemene stakeholdersanalyse’, een locatie-onderzoek en een verkenning van de verschillende typen toiletten en de kosten.

Er werd ook een rondgang gemaakt langs de aanwezige ­toiletten in het park. Restaurant De Kas liet meteen weten de handen vol te hebben aan de eigen klanten en de kinder­opvang vond het om begrijpelijke redenen geen plezierig idee om wildvreemden binnen te laten voor een snel bezoek aan de wc.

Kansrijker leek de kiosk die in de zomermaanden in het park staat, mét toilet. De exploitant vond het prima dat ook niet-klanten even een plas komen doen, zolang het maar niet koste ging van zijn handel.

Alleen, stelden de onderzoekers somber vast: de kiosk vormt geen oplossing voor de hoge nood in de maanden buiten het seizoen.

Vorige week maakte de verantwoordelijk bestuurder bekend dat het allemaal nog wat langer gaat duren. Het stadsbestuur heeft onlangs een ambtelijke stuurgroep in het leven geroepen die onder de naam ‘Baas over eigen blaas’ gaat kijken naar de behoefte aan toilet­voorzieningen in de stad. Ook Park Frankendael wordt mee­genomen.

In afwachting van een definitieve doorbraak in het wc-­dossier gaat het stadsdeel doen wat het misschien twee jaar geleden ook al had kunnen doen: telefoneren met de leverancier van mobiele toiletcabines met de vraag er een paar neer te zetten in het park, waar al een lange rij mensen staat te wachten, onrustig hippend van de ene op de andere voet.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden