'Het water kwam door de stopcontacten'

De dagen voor kerst waren 20 jaar geleden voor Limburg niet alleen donker, maar ook nat. Op 20 december 1993 trad de Maas in Limburg ver buiten haar oevers en zette een aanzienlijk deel van Limburg onder water. Zo'n 12.000 mensen werden geëvacueerd.

Het leger ontzet slachtoffers van de overstromingen van 1993 in Limburg. Beeld ANP
Het leger ontzet slachtoffers van de overstromingen van 1993 in Limburg.Beeld ANP

Zo liep het Noord-Limburgse Maasdorpje Arcen onder 1 tot 2 meter water. 'Het water kwam door de stopcontacten', herinnert toenmalig fietsenmaker Piet Cup uit Arcen zich. Piet en zijn vrouw Mia moesten met een hoogwerker bevrijd worden. 'Binnen en buiten was alleen maar water', aldus Piet Cup. 'Nog nooit was de wereld zo stil.''

Beukend water
Sindsdien loopt de fundering voor een dubbele waterkering dwars door de tuin van Piet en Mia Cup. Piet heeft foto's van hoogwater in 2010 en 2011 waar het Maaswater tegen de waterkering beukt. Want sinds 1993 en de daarop volgende overstromingen begin 1995 is veel gedaan om de Maas in Limburg te temmen. De kans op herhaling werd verkleind door de aanleg van dijken midden jaren 90 en een recente versteviging van die Maasdijken.

Maandag 20 december 1993 was toenmalig gouverneur Berend Jan baron van Voorst tot Voorst zich nauwelijks bewust van de rampspoed die Limburg wachtte. Er was toen nog geen overleg met de Belgen, de voorspellingen van Rijkswaterstaat waren niet erg nauwkeurig. 'We werden verrast door het water'', aldus de oud-gouverneur. Van Voorst bezoekt de getroffen gemeenten, praat en troost. Hij moest alle beslissingen zelf nemen, de gedeputeerden waren met kerstreces.

Rampenfonds
Woensdag 22 december staan de meeste Maasdorpen in Zuid-Limburg blank. Het rampenfonds zegt een dag later de eerste 5 miljoen euro steun toe, na aanvankelijke weigering. Koningin Beatrix bezoekt het getroffen gebied in onder meer Grevenbicht en Meers. 'Beatrix was erg onder de indruk'', zegt Van Voorst. Toenmalig premier Ruud Lubbers belt bijna dagelijks.

De Maas liet een spoor van vernieling achter. Niet alleen in woningen, maar ook in bedrijven en boerderijen. Vele honderden varkens en koeien verdronken in het kolkende water. Het met rioolwater en olie vervuilde water maakte bankstellen, kasten, vloeren en keukens onbruikbaar. Na het zakken van de Maas bleef een laag drab en slib achter. Stucwerk liet los, veel funderingen gingen 'zwemmen'' en muren scheurden.

Van Borgharen tot Mook zijn mensen sindsdien op de vlucht geslagen voor de Maas. Ze verhuisden. 'Alles beter dan nog een keer overvallen worden door het water', zegt Huub Driessen uit Herten.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden