Het was weer zeer gevarieerd

Voor de zeventiende keer reiken we nu de jaarlijkse Nationale Scriptieprijs uit, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en Het Parool. Het is de prijs voor een scriptie die de beste wetenschappelijke kwaliteit koppelt aan journalistieke bruikbaarheid. Acht genomineerden staan hier centraal, maar het is bij deze gelegenheid misschien aardig ook eens de aandacht te vestigen op scripties die niet wisten door te dringen tot de vandaag te presenteren erehemel.Wat heeft de eerste voorjury, bestaand uit journalisten van Het Parool, zoal voorbij zien komen? Het was weer zeer gevarieerd. Zoals elk jaar waren er onderzoeken naar de inhoud van dagbladen of andere media, dit keer bijvoorbeeld naar de verslaggeving rond de Molukse treinkaping. Er waren werkstukken die voor een gespecialiseerde kring wellicht onthullend zijn, maar die de wat oppervlakkiger dagbladjournalist toch niet doen opveren, zoals het onderzoek naar de architectuuropvattingen van Victor Hugo.

Er waren biografieën of aanzetten daartoe: van boekrecensent dr. P.H. Ritter jr, de vooroorlogse Gerrit Komrij, generaal C.J. Snijders, Janis Joplin, de gereformeerde pedagoog Jan Waterink en de SS'er Feldmeijer. En één deelnemer stortte zich op de theorie van de biografie.

De Tweede Wereldoorlog blijft een inspiratiebron; de één nam de Amerikaanse propagandafilms van Walt Disney uit die tijd onder de loep, een ander zocht zeer nauwkeurig uit hoe uitgeverij De Arbeiderspers die periode doorkwam.

Er waren scripties waarvan de titels al argwaan wekten: wat te doen met Storytelling als tool voor de overheidscommunicatie?

Andere onderzoeken waren heel fatsoenlijk uitgevoerd, zonder helaas een verrassende uitkomst te bieden. We noemen Het effect van acute slapeloosheid op de sportprestatie - dat effect blijkt inderdaad niet zo positief te zijn.

Sommige deelnemers verenigden het nuttige met het aangename. Ze trokken naar een exotisch oord om het uitgaansleven aldaar aan een diepgaand onderzoek te onderwerpen, desnoods in Beiroet.

Er waren mooie, merkwaardige en originele onderwerpen bij: huisdieren in de psychiatrie, het onderscheidend vermogen in de uitvaartbranche en het emancipatieproces van de Nederlandse rapmuziek. Is de uiterlijke aantrekkelijkheid van mens een voorspeller voor zijn of haar intelligentie? Een juriste vroeg zich af of vrouwelijke advocaten anders pleiten dan hun manlijke collega's. Kortom, die journalisten die de 269 ingezonden scripties in handen hebben gehad, zijn nu hoogst knappe, zeer breed georiënteerde journalisten.

Dat aantal, 269, is ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar. Drie kwart van de indieners studeerde aan een universiteit, een kwart aan een hbo-instelling, Traditioneel hebben de vrouwen weer de overhand: 177 vrouwelijke inzenders, dus bijna twee derde.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden