Column

Het was een mooie week voor het socialisme

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Als u in de Stopera iemand heel hard de Internationale hoort zingen, dan is dat SP-wethouder Laurens Ivens. En als u op de achtergrond twee minder tekstvaste zangers hoort, dan zijn dat raadsleden Tjakko Dijk (VVD) en Reinier van Dantzig (D66).

Het was een mooie week voor het socialisme in de stad en de liberale broeders hebben daar hard aan meegewerkt.

De kiem voor dit linkse reveil is gelegd tijdens een raadsdebat over de oververhitte woningmarkt. Alle partijen hielden een pleidooi voor overheidsingrijpen om ervoor te zorgen dat Amsterdamse koopwoningen ook voor minder draagkrachtige groepen betaalbaar zijn. Want nu gaan de 'mensen met de dikste portemonnee er met de huizen vandoor', zoals Maarten Poorter (PvdA) zei.

Zelfs Tjakko Dijk van VVD, toch de meest liberale partij in de Amsterdamse raad, stamelde dat het nodig is om te kijken of de overheid moet ingrijpen.

Kijk, daar kun je iets mee als SP-wethouder.

Ivens omarmde de suggestie gretig en kondigde direct onderzoek aan naar overheidsingrijpen. Voordat iemand zich kon bedenken. Als raadslid moest hij jarenlang aanhoren dat de stad juist meer aan de markt moet overlaten en nu mag hij als wethouder zijn linkse stokpaardjes berijden.
Daar ga je van zingen.

Van Dantzig van D66 pleit op zijn beurt voor regulering van
de huurmarkt om, naast sociale huurders, ook middeninkomens te bedienen.

De roep om de huizenmarkt te beteugelen is begrijpelijk, ­gezien de enorme prijsstij­gingen. Aan de andere kant: mensen zijn kennelijk bereid veel te betalen voor een woning. Dat wil niet zeggen dat de markt faalt.

De beste manier om de prijzen enigszins onder controle te houden, is het bouwen van zo veel mogelijk nieuwe huizen. En voorkomen dat speculanten en huisjesmelkers vrij spel hebben.

Overheidsingrijpen past in een patroon. De afgelopen maanden heeft de gemeente haar grip op de stad versterkt. En dat onder leiding van een coalitie die met VVD en D66, naast SP, overwegend liberaal is.

Zo heeft dit college een hotelstop afgekondigd, de bierfiets uit het centrum verbannen en wil het bepalen welke winkels zich mogen vestigen in bepaalde straten. Rondvaartboten moeten kleiner, bepaalde ­bestelbusjes mogen de stad niet in.

In VVD-jargon: behoorlijke staaltjes 'ondernemertje ­pesten'.
Vakantieverhuur wordt ­beperkt. VVD-wethouder Eric van der Burg intervenieert in de opvoeding van te dikke kinderen. Begrijpelijk? Zeker. Maar niet echt liberaal.

VVD en D66 zijn hier op aarde om regels te schrappen. In plaats daarvan komen er meer verboden en geboden bij.

De landelijke politiek heeft een ruk naar rechts gemaakt. Meer markt, minder overheid. Meer VVD, minder PvdA. De Amsterdamse politiek beweegt juist naar links. Meer overheid, minder markt.

De ruk naar links heeft te ­maken met het succes van de stad. De vrije markt explodeert dusdanig dat niemand meer opkijkt van een beetje overheidsbemoeienis.

Het past in de trend dat sterke steden meer en meer hun eigen gang gaan. De Republiek ­Amsterdam, maar dan van linkse snit. Benieuwd of SP, PvdA en GroenLinks dit sentiment kunnen omzetten in zetels.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden