Het was een goede jongen, maar met dubieuze contacten

De man die vrijdagmorgen in Amsterdam-Noord werd doodgeschoten is de bekende kickbokser Tarik El Idrissi. Een goede jongen, maar hij had in het verleden dubieuze contacten met de leiders van bekende motorbendes.

Maarten van Dun
El Idrissi in 2001 in een interview met AT5 Beeld Screenshot AT5
El Idrissi in 2001 in een interview met AT5Beeld Screenshot AT5

El Idrissi kwam gisterochtend om 7.45 uur uit zijn woning in de Den Helderstraat in Noord en stapte in zijn auto. Een zilvergrijze Volkswagen remde achter hem en een schutter doodde de 31-jarige Amsterdammer met meerdere kogels.

'Lieve jongen'
In de vechtsportwereld is geschokt gereageerd op de dood van El Idrissi. Hij was lange tijd één van de beste kickboksers van de wereld. Hij kwam uit in gewichtsklasses tot zeventig kilo en was een inspiratie voor generatiegenoten en jongere vechters. El Idrissi stond in de vechtsportscene bekend als een 'rustige, lieve jongen'.

'Hij was technisch zeer begaafd, een natuurlijke vechter. Hij kon knieen, stoten, trappen. Het ging hem heel goed af,' zegt zijn oud-trainer Mike Passenier, die nu onder anderen Badr Hari begeleidt. 'Tarik was hier een paar weken geleden nog. Hij wilde weer beginnen met trainen. We wilden kijken of 'ie het nog kon. Dan wilde hij weer wedstrijden gaan vechten.'

Tijdens een gevecht in 2007 in de Amsterdam Arena brak El Idrissi zijn been, voor de tweede keer. Het bleek een blessure die hij nooit meer echt te boven is gekomen. Door de slepende blessures moest El Idrissi zijn carrière vroegtijdig beëindigen. Wat hij na zijn kickbokscarrière deed is onbekend, al werkte hij volgens een bron op Schiphol.

Team Hardcore
Tijdens die wedstrijd in de Arena prijkten er twee bekende namen op de kleding van El Idrissi: Team Hardcore en Black Label Fighting.

Team Hardcore was in handen van Henk Kuipers, tot enkele weken geleden één van de bekendste leiders van motorclub Satudarah. Kuipers maakte vorige week volkomen onverwachts de overstap naar motorbende No Surrender.

Ook Koen Scharrenberg was betrokken bij Team Hardcore. De voormalige misdaadjournalist werd vorig jaar veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte, in de zaak waarin ook Emile Ratelband voor de rechter moest verschijnen wegens brandstichting.

Hells Angel
Black Label Fighting, de andere naam in de hoek van El Idrissi, werd geleid door de bekende Hells Angel Rini S. Via zijn vrouw en compagnon Rémon Daalder leidde S. het managementbureau voor vechtsporters. El Idrissi en zijn team van trainers en begeleiders werden vertegenwoordigd door Team Black Label.

Overigens heeft S. zijn betrokkenheid bij Black Label Fighting altijd ontkend, al gaf hij 'als directeur en initiatiefnemer van Black Label Fighting' regelmatig interviews aan vechtsportsites.

S. werd door de rechtbank veroordeeld voor betrokkenheid bij een bedreiging die uitliep op het doodmartelen van een hasjhandelaar. In hoger beroep werd S. vrijgesproken van de marteling, maar wel veroordeeld voor de bedreiging. S. is inmiddels geen lid meer van de Hells Angels, nadat hij de club in good standing verliet.

In 2001 gaf de toen negentienjarige El Idrissi nog een interview waarin hij zei dat de sport hem op het rechte pad hield. Hij was getrouwd en vader van drie jonge kinderen.

De Landelijke Eenheid van de Nationale Politie neemt het onderzoek naar de moord op El Idrissi over van het Amsterdamse Team Grootschalige Opsporing (TGO). De negentien rechercheteams die dergelijke zaken normaal gesproken onderzoeken, hebben op dit moment onvoldoende capaciteit. De moord op de kickbokser is al de derde in Amsterdam sinds het begin van het jaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden