'Het was alsof de Mini met de verkeersregelaar speelde'

AMSTERDAM - De automobilist die 17 augustus op het parkeerdek van Ikea op verkeersregelaar Willem van Koerten inreed, blijft in voorlopige hechtenis.

De rechtbank wees vrijdag een verzoek van advocaat J. Keizer af de 25- jarige Dion G. in afwachting van het proces op vrije voeten te stellen. De rechters vonden het maatschappelijke belang in dit geval zwaarder wegen dan het belang van G.

De ict'er uit Hoorn reed die zondagmiddag volgens justitie moedwillig in op Van Koerten, die enkele dagen later met hersenletsel overleed. Justitie heeft zestien getuigen gehoord. Uit hun verklaringen blijkt dat G. geen poging deed een botsing met Van Koerten te voorkomen.

Even eerder had G. een collega van Van Koerten bedreigd, toen deze hem sommeerde zijn Mini Cooper van een invalidenparkeerplaats te verwijderen. G. reageerde furieus. "Ik zal mijn vuist eens in je gezicht plaatsen," hoorden getuigen hem schreeuwen. En: "Ik maak je kapot." Vervolgens nam hij het stuur over van de auto en reed hij volgens getuigen met piepende banden in op Van Koerten, die poolshoogte kwam nemen.

Volgens advocaat Keizer heeft de verdachte spijt. "Mijn cliënt is geen crimineel. Hij is nooit met justitie in aanraking geweest."

Justitie beschuldigt G. van doodslag, dood door schuld of zware mishandeling met de dood als gevolg. Hierop staat een gevangenisstraf van twaalf jaar.

G. heeft volgens Keizer nooit de intentie gehad Van Koerten te verwonden, laat staan te doden. Er was sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Sommige getuigen spreken echter van een agressieve daad. "Het was alsof de Mini met de verkeersregelaar speelde," las officier Hoekstra uit de verklaringen voor. Eén van de inzittenden van de Mini, die aanvankelijk een ontlastende verklaring aflegde, trok die later in. "Ik heb gelogen om mijn huisgenoot te beschermen," aldus deze getuige.

De verlenging van de voorlopige hechtenis houdt in dat G. mogelijk nog drie maanden in het huis van bewaring op de behandeling van zijn zaak moet wachten. In december worden de laatste getuigen gehoord en in januari wordt beslist of nog een reconstructie op het parkeerdek wordt gemaakt. Hoekstra zei te verwachten dat de zaak in februari zal kunnen voorkomen. (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden