Beerwulf

Wat is dit?

'Beerwulf ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Het warme hart van brouwerij Solaes

Solaes is uitgeroepen tot de favoriete, meest bijzondere brouwerij van Nederland in de Beerwulf Brouwerijverkiezing 2018. Een stevige worteling in de lokale gemeenschap en overtuigend ambachtelijk bier vormen de basis van dit succes. Hoog tijd om af te reizen naar het eiland Goeree-Overflakkee, de thuishaven van Brouwerij Solaes, voor een uitgebreide kennismaking.

null Beeld Beerwulf
Beeld Beerwulf

Sommelsdijk staat er op het plaatsnaambord. De verstilde, smalle straatjes van het centrum getuigen van een rijk verleden. Geleund tegen de oude dijk staat een klein bruin bakstenen gebouw. Wie een blik werpt door het wijde, met karakteristiek glas-in-lood getooide venster, ziet tafels en stoelen, een toog met daarachter - naast een eigentijdse tapinstallatie - een ouderwetse tapzuil van metaal en keramiek. In de oude dorpskroeg vloeit op woensdag- en zaterdagmiddagen gul het eigen-gebrouwen bier. Hier klopt het warme hart van brouwerij Solaes.

Glunderende gezichten

Op de toog prijkt de trofee: Solaes is onderscheiden als favoriete, meest bijzondere brouwerij van Nederland. Op basis van publieksstemmen en het oordeel van de vakjury die het bier van Solaes beoordeeld heeft op kwaliteit en smaak, kwamen de brouwers uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk als winnaars uit de bus. Gepaste trots laat de gezichten glunderen van brouwmeester Jan-Willem Kramer en zijn kompanen Joost van Welsenis en Cees de Knegt. De onderscheiding is dan ook een mijlpaal in het nog prille bestaan van hun brouwerij.

null Beeld Beerwulf
Beeld Beerwulf

Diepe overtuiging

Begin 2017 konden liefhebbers kennismaken met het eerste bier uit de ketels van Solaes. Het was het resultaat van een ontwikkeling die zijn oorsprong vond tijdens een bezoek van Jan-Willem Kramer bij De Prael in Amsterdam. Deze brouwerij combineert het maken van toonaangevend ambachtelijk bier met kansen bieden aan mensen die een grote afstand ervaren tot de reguliere arbeidsmarkt. "Ik voelde het heel sterk", herinnert Kramer zich dat ogenblik. "Die diepe overtuiging: dat wil ik ook."

Historisch

Zijn idee deelt Kramer met Van Welsenis, als lokale maatschappelijk ondernemer de stuwende kracht achter de stichting Goed voor Goed. Ook horecaman De Knegt haakt aan. Vanuit hun netwerk dient zich een locatie aan voor het initiatief: de verlaten dorpskroeg op de Oostdijk die al sinds de jaren '90 wacht op een nieuwe bestemming. Via crowdfunding financiert de brouwerij de kleine maar professionele brouwinstallatie op de kelderverdieping van het pand. Plaatselijke kunstenaars bieden aan om bij te dragen aan de decoratie om het voormalige café nieuw leven in te blazen. Samen met een lokale ontwerper ontwikkelen de brouwers de visuele identiteit voor Solaes. Deze naam ontlenen ze aan de traditie van de rederijkers, de amateur-voordrachtkunstenaars uit de late middeleeuwen. Het woord draagt de betekenis 'troost' in zich. Kramer en zijn consorten realiseren iets historisch: voor het eerst in 200 jaar heeft Goeree-Overflakkee weer eigen bier. En trots dat ze daar op het eiland op zijn!

Smaakadept

De bieren van Solaes zijn op een doordachte manier en met toewijding gebrouwen, met respect en vol liefde voor het ambacht zoals dat al duizenden jaren bestaat. Brouwmeester Kramer heeft een basisassortiment met een wheat ale (Zesgemeten), een double IPA (Achtgemeten), een stout (MD10) en een barley wine (Twaalfgemeten). Daarnaast ontwikkelt Solaes bieren in beperkte oplage passend bij het seizoen. Het zijn toegankelijke bieren waarbij Kramer steeds ook zoekt naar ruimte voor creativiteit en ontwikkeling van zijn eigen vakmanschap. Wat hem fascineert aan zijn ambacht, als zelfverklaard 'smaakadept', is dat de klassieke combinatie van mout, hop, gist en water zo'n breed scala aan mogelijkheden biedt; smaak is voor de brouwer voor een groot deel maakbaar, maar bij het brouwen blijft er altijd iets ongrijpbaars.

null Beeld Beerwulf
Beeld Beerwulf

Ideaalbeeld

In de huidige setting raakt de brouwerij de grenzen van haar groei, na nog geen anderhalf jaar. Het leeuwendeel van het bier wordt geproduceerd bij brouwerij Troost in Amsterdam. In een loods in de polder even buiten Sommelsdijk zijn de activiteiten geconcentreerd rondom verkoop en distributie. Hier biedt Solaes inmiddels werkgelegenheid aan twaalf tot vijftien paar helpende handen. Een grotere brouwerij op Goeree-Overflakkee zelf is het ideaalbeeld voor Kramer en de zijnen. In samenwerking met de provincie komt er een haalbaarheidsstudie of dat kan in de oude cichoreifabriek in Ouddorp, meer richting de Noordzeekust van het eiland.

Als de zomerse dinsdagmiddag vordert, verschijnen twee heren bij het proeflokaal. Of er koel bier is? Een van hen is de glaskunstenaar uit wiens atelier de ludieke kandelaars komen op de tafels binnen. Kramer laat zijn buren niet met lege handen staan. Een krachtig bewijs voor de hechte verankering van zijn brouwerij in de lokale gemeenschap.

Wil je de bieren van de winnaars proeven, bestel dan hier het 12 Provinciën Pack. Proost alvast!

Wil je brouwerij Solaes bezoeken dan kan dat iedere zaterdagmiddag van 13.00 tot 19.00 uur op de Oostdijk 36 te Sommelsdijk.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden