Het VVD-mantra: zolang er geen ophef is, is er geen probleem

De affaire rond VVD'er Han ten Broeke lijkt te wijzen op een patroon binnen de partij. De VVD verhult affaires tot de liberalen er écht niet meer mee weg kunnen komen.

Tobias den Hartog
Fractieleider Klaas Dijkhoff. Beeld anp
Fractieleider Klaas Dijkhoff.Beeld anp

Fractieleider Klaas Dijkhoff stond donderdagmiddag kordaat de media te woord. "Als ik destijds fractievoorzitter was geweest, had Han ten Broeke niet verder gekund."

Punt is wel dat Dijkhoff al van de affaire wist toen hij oktober jaar begon als fractievoorzitter. Zijlstra had het hem verteld, maar Dijkhoff liet het erbij toen het VVD-hoofdbestuur Ten Broeke op een hoge plek (9) zette. Hooguit liet hij weten dat hij 'een nieuwe, soortgelijke misdraging niet zou accepteren'.

De kloeke taal lijkt vooral een sluier voor wat de VVD meer doet: het eigen blazoen beschermen tot het echt niet anders meer kan. Pas toen HP/De Tijd er donderdag over publiceerde, zag de partij zich gedwongen Ten Broeke terecht te wijzen.

Backbenchers
Als het minder bekende ­Kamerleden zijn, de backbenchers, valt het oordeel wel snel. Kamerleden als René Leegte (verzwegen nevenfunctie), Matthijs Huizing (na drankgebruik rijden) of Johan Houwers (fraude) verdwenen rap van het toneel.

Maar als het om prominente partijleden gaat die heimelijk de fout in gingen, bewindspersonen vaak, is de aanpak van de VVD heel ­anders.

Zoals bij partijvoorzitter Henry Keizer. Nog voor er duidelijkheid was over beschuldigingen van bedrijfsoplichting, sprong partijleider al Rutte in de bres: "Ik vertrouw hem. Hij is integer. Alle feiten liggen op tafel."

Veelbesproken bonnetje
Zoals bij minister Halbe Zijlstra. Die hield zijn leugen staande dat hij ooit bij Poetin op bezoek was, tot het bewijs van de Volkskrant overweldigend werd.

Zoals bij Ivo Opstelten en Fred Teeven. Die hielden maanden vol dat het veelbesproken bonnetje over de deal met crimineel Cees H. onvindbaar was. Tot een goede zoektocht werd gedaan en het toch opdook.

Zoals bij minister Ard van der Steur. Pas toen de Kamer doorvroeg, doken er documenten op waaruit bleek dat hij kort ervoor nog als Kamer-lid zijn eigen VVD-minister had gesouffleerd. En het leek er sterk op dat dit advies was dat informatie over de Tee­vendeal achtergehouden moest worden.

Geen probleem
En zoals bij huidig fractieleider Dijkhoff die hetzelfde deed, maar door de Tweede Kamer werd gespaard, vooral omdat Van der Steur al in het zwaard viel in hetzelfde ­debat.

Ditmaal kleeft de affaire wel aan Dijkhoff. Hij greep immers niet in toen de prominente VVD'er Ten Broeke vorig jaar weer een plek in de bankjes kreeg. "Ik ben geen inquisitie die afgedane zaken gaat heropenen," zei Dijkhoff gisteren. Toch lijkt hij daarmee ook het partijmantra te volgen: zolang er geen ophef is, is er geen probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden