Plus

Het viel toch wel mee met de gevaren van xtc?

Denk niet dat xtc een snoepje is, want je kunt eraan sterven. Die kans neemt toe nu de pillen steeds sterker worden. Dat stelt het Trimbos-instituut.

Risico xtc-gebruik toegenomenBeeld -

Uit onderzoek blijkt dat een op de 250 gebruikers van xtc bij de eerste hulp belandt. En dat de partydrug een aandeel heeft in de dood van bijna acht mensen per jaar.

1. Het viel toch wel mee met de gevaren van xtc?

Vorig jaar was in het nieuws dat een pilletje meestal geen kwaad kan. Dat lijkt tegenstrijdig met de uitkomsten van het nieuwe onderzoek, maar dat is het niet.

Op de lange termijn kan af en toe een pilletje inderdaad weinig kwaad, maar op de korte termijn is dat een ander verhaal. Mensen die tien jaar geleden geregeld op housefeesten uit hun dak gingen, blijken nu niet depressiever, angstiger of vergeetachtiger dan anderen. Maar mensen die een uur geleden een pilletje namen, kunnen gevaar lopen.

2. Wat voor gevaar?
Zo gevaarlijk dat een gebruiker er zelfs dood aan kan gaan. De werking is onvoorspelbaar. Je kunt maatregelen nemen om het risico te verkleinen - de pil laten testen, in goede conditie zijn, vlak bij een hulppost gebruiken - maar de kans op overlijden is nooit nul.

"Daarom is het ook goed dat xtc wettelijk als zwaarder middel wordt gezien dan cannabis," zegt Esther Croes, arts-epidemioloog van Trimbos. Van een joint gaat niemand dood, van xtc wel.

3. Voor hoeveel doden zorgt xtc dan in ­Nederland?
Dat is onduidelijk. Naar schatting zijn het er tien tot vijftien per jaar, maar het is moeilijk te meten. Soms worden mensen na een nacht stappen bijvoorbeeld dood aangetroffen in een sloot.

Mogelijk zijn ze overleden aan een verkeersongeluk, maar ze kunnen ook de verkoeling van het koude water hebben opgezocht ­tegen een fatale oververhitting, een bijwerking van xtc. Waaraan overlijd je dan? Aan een verkeersongeval, of aan een bijwerking van xtc?

4. Welke bijwerkingen zijn er nog meer?
Een epileptische aanval, een paniekaanval, geheugenverlies of een kaakklem - het verschijnsel waarbij je de tanden niet meer van elkaar af krijgt. Volgens een bescheiden schatting heeft 1 op de 250 gebruikers een bijwerking, zo meldt Trimbos.

Dat lijkt weinig, maar omdat er in Nederland vorig jaar bijna 400.000 xtc-gebruikers waren, gaat het om ten minste 1600 incidenten per jaar, en waarschijnlijk meer. Veel van die mensen melden zich op de Spoedeisende Hulp en hebben medische behandeling nodig. Daarom vindt het Trimbos het belangrijk om te melden dat het onschuldige imago van xtc onjuist is.

Beeld -

5. Waarom is het onderzoek van Trimbos ­relevant?
"Omdat de pillen sterker worden en de kans op bijwerkingen dus groter is ," zegt Floor van Bakkum van Jellinek. De Amsterdamse verslavingsinstelling volgt de drugswereld ook nauwgezet.

De hoeveelheid MDMA per pil is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Waar een jaar of tien geleden een pil gemiddeld 80 milligram van de werkzame stof had, is dat nu 140. Daarmee nemen ook de gevaren toe.

6. Hoe moeten we de gevaren van xtc zien in ­vergelijking met andere genotmiddelen?
Xtc is dus gevaarlijker dan cannabis, maar het gebruik van tabak en alcohol zorgt voor veel meer doden. Nederland kent jaarlijks 20.000 sterfgevallen door roken, en zo'n 1500 doden als gevolg van overmatig drankgebruik. Wel zijn er meer rokers en drinkers dan xtc-gebruikers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden