COLUMN

Het verwijt van gebrek aan beschaving komt van een verwende elite

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Het vluchtelingen­debat. Het ging dus weer, voor de zoveelste keer, door mevrouw en mijnheer, over de toon. Altijd weer die toon! Die was te hoog, te laag, fout, vals en te schreeuwerig, geloof ik.

Ik hoorde dat er niet alleen over de vluchtelingen, maar ook over de Kamerleden en de ministers met 'eerbied' gesproken diende te worden.

Ook vielen de begrippen 'fatsoen' en 'beschaving'. Daar ontbrak het aan, oordeelde men. Ik werd daar opstandig van. Een democratisch gekozen parlement is voor en door het volk. Ons volk.

Niet alle mensen van ons volk zijn altijd ­beschaafd. Waarom moeten alle leden van het parlement dan wel beschaafd zijn? Niet het hele volk heeft eerbied voor het parlement waarvoor ze gekozen zijn, waarom moeten alle parlementariërs dan wel eerbied tentoonspreiden?

Ik zag gisteren burgemeester Aboutaleb van Rotterdam - iemand die ik hoog heb zitten - die zei: 'Wij dienen als voorbeeld van de samen­leving.' Met 'wij' bedoelde hij wij-politici, wij-bestuurders. Waarom moet dat?

Een politicus hoeft wat mij betreft geen voorbeeld te zijn, als hij maar goed is. Laat ik maar zeggen dat mij de toon wél beviel. In de onbeschaafdheid en het mogelijke gebrek aan eerbied en fatsoen hoorde ik de stem van het volk. En dan de stem van die mensen die zich niet gehoord voelen.

Zoals u weet: het merendeel van ons volk praat niet, heeft moeite zich uit te drukken, maar gebruikt zijn handen. Ze hebben afgevaardigden gekozen die het voor hun, in hun taal, duidelijk moeten maken.

Het verwijt van gebrek aan beschaving, fatsoen en eerbied vind ik eerlijk gezegd verwijten van een verwende elite. Beschaving, fatsoen en eerbied vereisen een zekere kennis van de cultuur, een zekere oefening ook. Een groot deel van die oefening bestaat uit het aanleren van geslijm en hypocrisie, omwille van een zogenaamd lieve vrede. De elite heeft die oefening gehad, het klootjesvolk misschien wat minder.

Wanneer wordt geschreeuwd om die beschaving, dat fatsoen en die eerbied, dan wil die elite een bepaald deel van het volk wegduwen. Namelijk dat deel dat niet tot die elite behoort. Ik weet wanneer ik met twee woorden moet spreken, jij niet, en daarom ga ik jou verwijten dat je onbeschaafd bent. De toon van het debat kan wat mij betreft eerlijker en dus feller.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden