Het verschil met een feestje met echte mensen is nauwelijks te zien

VondelCS heeft een wereldprimeur: bezoekers kunnen meespelen in de virtual realityfilm 'A perfect party', en die ook beïnvloeden.

Jochem van Staalduine
Met een Oculus Rift op hun hoofd wagen bezoekers van VondelCS zich in 'A perfect party'. Beeld Jean-Pierre Jans
Met een Oculus Rift op hun hoofd wagen bezoekers van VondelCS zich in 'A perfect party'.Beeld Jean-Pierre Jans

Meespelen in een film en ook nog het plotverloop bepalen, daar zouden een hoop studenten aan de filmacademie een moord voor doen. In 'A perfect party' is het mogelijk, voor iedereen. Bezoekers van VondelCS krijgen een Oculus Rift, een 3D virtual reality headset, op en bevinden zich ineens midden in de actie. Het beeld is levensecht, het verschil met een feestje met mensen van vlees en bloed is nauwelijks te zien.

De makers van de interactieve film, WeMakeVR en de studenten van het Medialab, namen talloze 'filmpaden' op. Welke in de film worden bewandeld, wordt bepaald door het (kijk)gedrag van de brildrager.
Volgens Avinash Changa, oprichter van WeMakeVR, zullen interactieve filmervaringen over een paar jaar heel normaal zijn. 'Toen mensen voor het eerst een rijdende trein op film zagen renden ze in paniek weg. En toen MTV in de jaren tachtig begon met de snelle montage kon ook niet iedereen dat aan.'

Geen Matthijs van Nieuwkerk
Nu is het nog wennen voor bezoekers die voor het eerst een Oculus Rift dragen, maar daar wil Changa verandering in brengen. Eén van de doelen van zijn WeMakeVR is de virtual reality buiten de gamewereld brengen Changa: 'Het project moest ook relevant zijn voor mijn tante en mijn oma. Zij kunnen de regels van die virtuele wereld hier leren snappen.

'A perfect party' lijkt dan ook niet op de achtbaan die Matthijs van Nieuwkerk bijna de das omdeed in 'De wereld draait door', maar is wat rustiger van karakter. Zo beweegt de camera zelf niet van plek, omdat beginners in Virtual Reality moeilijk kunnen accepteren dat hun ogen beweging zien terwijl ze zelf stilstaan.

Voor de makers zelf was de logica van Virtual Reality in film ook nog niet helemaal duidelijk. In het begin werd geëxperimenteerd met één kijker, maar het bleek dat zelfs een filmkijker op een feestje niet in zijn eentje wil staan.

Geen achter de schermen
Ook het uittekenen van een storyboard van een verhaal dat zich rondom de kijker afspeelt, gaf problemen. En dan was er nog de plaats van de regisseur, want met een rondlopende opname is er geen 'achter de schermen'. De gevonden oplossing getuigt van elegantie: regisseur Leon van Oord doet gewoon mee op het feestje, in een hoekje spelend op een gitaar.

WeMakeVR-oprichter Changa is optimistisch over de toepassingen van deze relatief nieuwe techniek. 'Behalve in games kan het gebruikt worden in de sport, om tussen de muzikanten te zitten bij concertregistraties, maar ook bij bijvoorbeeld therapieën. Iemand met pleinvrees kan met een bril op bijvoorbeeld proberen een wandelingetje door het park te maken.'

Ongekende mogelijkheden
Voordat dat mogelijk is, moet er op technisch gebied nog vooruitgang worden geboekt. De studenten van het Medialab hadden een semester de tijd voor het project, maar in de toekomst moet ook de reactie van de filmkijker te gebruiken zijn, van handgebaren tot aan actieve bewegingen. Regisseur Van Oord: 'Je zou een ruimte kunnen nabouwen, zo dat je de voorwerpen op film ook kunt vastpakken en verplaatsen.'

Ook Changa denkt dat de mogelijkheden ongekend zijn: 'Wat dacht je van een overleden oma die haar kleinkinderen uit een boek voorleest. Eng? Misschien is dat over vijftien jaar wel heel normaal. We springen in de bioscoop ook niet meer op van een op ons afrijdende rijdende trein.'

'A perfect party' is tot en met woensdag te zien in VondelCS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden