PlusStraatbeeld

Het vernieuwde Mosveld is meer Almere dan Amsterdam-Noord

Wet weten dat vernieuwing af en toe nodig is. Maar de nieuwe roestbruine mastodont op het Mosveld laat zien dat het er niet altijd leuker op wordt.

Hans van Lissum
Sorry mensen, ik ben óók maar gewoon een woon-winkelcentrum Beeld Rink Hof
Sorry mensen, ik ben óók maar gewoon een woon-winkelcentrumBeeld Rink Hof

Wie hebben er nou eigenlijk gelijk: de ongeneeslijke nostalgici of zij die vinden dat niets heilig is als het gaat om modernisering? In de meeste gevallen valt er voor beide kanten wat te zeggen, maar op de een of andere manier moet je bij grootscheepse vernieuwing in het straatbeeld van Noord toch vaak een extra brok wegslikken. Daar hoop je stiekem, als je eenmaal voorbij de imposante nieuwe skyline bent gefietst, dat de tijd stil is blijven staan en daar voor eeuwig het land zal liggen vol Canta's, plat pratende marktkoopmannen en cafés vol Perzische kleedjes die naar verschaald bier ruiken.

Noord heeft, zowel in haar lelijkheid als in haar schoonheid, een compleet eigen sfeer waar je eigenlijk grotendeels met je vernieuwzuchtige tengels vanaf dient te blijven.

Goed, de opfrisbeurt die de huizen in de Bloemenbuurt en de Van der Pekstraat gekregen hebben is geslaagd: die liggen onder hun kersverse lagen groen en geel zonnig te stralen alsof ze net zijn opgeleverd. Elders wordt dat Noordgevoel met lompe sloopkogels en rücksichtslose vernieuwingsdrift onverschrokken tegen de grond gemaaid, soms op zo'n manier dat je begint te vrezen voor het karakter van het stadsdeel.

Betonnen vlakte
Op het Mosveld is het voor de verandering eens níet de schuld van de hipsters. Wij weten allen: het Mosveld was niets meer of minder dan een lelijk, winderig plein. Een betonnen vlakte, geen eer aan te behalen, tenzij de markt er stond en alles volstroomde met Noordse charme. Maar die markt is verschoven naar de Van der Pekstraat, en op het Mosveld is inmiddels na krap anderhalf jaar bouwwerkzaamheden een kolossaal wijkwinkelcentrum verrezen. Wie een tijd niet op het Mosveld geweest is, zal, nou ja, even moeten wennen.

Vernieuwde Mosveld

Waar Amsterdam-Noord

Van de tochtige grijsheid van weleer is niets over. Op het nieuwe Mosveld staat een enorme roestbruine mastodont van een winkelcentrum, waarboven straks ook nog 53 woningen zullen komen.

De architectuur ervan is een sterk twijfelgeval: het is niet mooi en het is niet per se lelijk, en precies dat straalt het geheel ook uit. Het lijkt te willen zeggen: "Sorry mensen, ik ben óók maar gewoon een woon-winkelcentrum. Ik ben hoekig en praktisch, meer niet. Kan ik verder ook weinig aan doen."

Vernieuwing
Het enige opmerkelijke aan het geheel zijn een aantal in vreemde hoeken boven het geheel uitstekende bouwsels, die als modernistische Raponsje-torens overbodig staan te zijn.

Vertrouwde spelers in het omringende straatbeeld als Bij Jan en café De Bult liggen er bedremmeld en een beetje narrig omheen. Je hóórt ze denken: wat dit ook is, dit is géén Noord. Purmerend, Almere, Alblasserdam misschien, maar Noord: nee.

En ze hebben groot gelijk. Want we weten het allemaal wel: vernieuwing is nu eenmaal af en toe nodig. Maar of het er leuker op wordt, is een goede tweede.

Straatbeeld is een wekelijkse rubriek, in de onderstaande kaart vind je de Straatbeelden van de afgelopen tijd. Heeft u tips of opmerkingen, stuur ons een mailtje!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden