Plus

'Het vernieuwde Leidseplein doet grootstedelijker aan'

Een plein zonder auto's, maar met nieuwe tegels en vooral ruimte voor voetgangers. Fase een van het nieuwe Leidseplein is klaar. Wat vindt de buurt?

Voortaan hebben voetgangers meer ruimte op het plein. Beeld Jean-Pierre Jans
Voortaan hebben voetgangers meer ruimte op het plein.Beeld Jean-Pierre Jans

Het doet grootstedelijker aan, vindt Dianne ­Zuidema, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, als ze naar het vernieuwde Leidseplein kijkt. "Het is net iets netter geworden. Er is meer overeenstemming."

Vrijdagmiddag werd de eerste fase van het vernieuwde Leidseplein gepresenteerd. Op het deel van het plein tussen Burger King en de ­Heineken Hoek werd een steen onthuld, dat straks als een soort podium voor straatartiesten dient. Op zaterdag 25 november is er feest met onder meer muziek en rondleidingen.

Winny Mertens, manager van coffeeshop en ­café The Bulldog Palace, is tevreden over de opknapbeurt. "Het is schitterend geworden. Allemaal mooie witte steentjes. Ook straks in de zomer is dat heel mooi."

null Beeld anp
Beeld anp

The Bulldog, sinds 1985 in het oude politie­bureau, zit precies voor het epicentrum van drukte op het Leidseplein. Het is het deel waar het publiek cirkels rond de optredende straatartiesten vormt en waar het voorheen een behoorlijke bende van fietsen was.

Fietsvrij
Die fietsen zijn nu weg. Het is de bedoeling dat dit deel van het plein fietsvrij wordt gehouden. Het oogt er een stuk ruimtelijker door, mensen lopen elkaar minder in de weg lopen. De tramhaltes voor de deur van de Stadsschouwburg zijn teruggebracht tot één halte. Vanaf maandag wordt de nieuwe taxistandplaats op de Leidsebrug in gebruik genomen.

"De verkeersstromen zijn natuurlijk altijd de uitdaging op het Leidseplein," zegt Dianne Zuidema. "Als de taxi's zijn verplaatst, zal het denk ik meer als een plein gaan voelen. Wij zijn bij de schouwburg in ieder geval blij dat er nog maar één tramhalte voor de deur is. Zelf had ik nog liever gezien dat de tramhalte helemaal was verdwenen. Ik houd van doorgaande lijnen. Dus dat de tram wel nog over het plein rijdt, maar iets verderop stopt."

Het uiterlijk van het Leidseplein is al decennia onderwerp van gesprek. 'Amsterdam is een stad uit duizenden, maar zijn hart zal niemand als hart herkennen,' schreef deze krant na een opknapbeurt in 1996.

null Beeld anp
Beeld anp

Wat dat betreft is weinig veranderd. "Geen Italiaan die hier komt, herkent dit als een plein," zegt Yoeri Albrecht, directeur van de Balie.

Albrecht is desalniettemin verheugd dat het plein is opgeknapt. "Ik vind het fantastisch dat er weer wordt geïnvesteerd in het hart van de stad. Er is natuurlijk heel veel geïnvesteerd in de IJ-oevers, maar dit is het centrum, hier zitten alle culturele instellingen."

Tegels van graniet
Een punt van kritiek dan. Albrecht noemt de ruim 250.000 natuurstenen tegels. "Die zijn van graniet, dat hoort niet bij de stad. Dit plein ligt boven een gedempte gracht, de grond beweegt en verzakt. Die tegels die nu zijn gebruikt, zijn plat en bewegen niet mee. Je ziet het op verschillende plekken al verzakken. Simpele, ­gebakken klinkers zouden beter zijn geweest. Die bewegen mee."

Max Hermers, de kersverse manager van het American Hotel, is het daar helemaal niet mee eens, hij vindt het plaveisel hartstikke mooi. "Het plein straalt veel meer rust uit. Voorheen had je overal obstakels: blauwe borden, gele strepen, witte strepen. Die zijn nu allemaal weg. Het Leidseplein krijgt weer het Leidseplein­gevoel."

Voor het aangrenzende Café Américain komt het allemaal fraai bij ekaar: maandag gaat het café dicht om halverwege december in een nieuw jasje te heropenen.

Volgend jaar start fase twee van de opknap­ronde van het Leidseplein. Dan wordt het Kleine-Gartmanplantsoen aangepakt en wordt er een ondergrondse stalling gegraven die plek moet bieden aan tweeduizend fietsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden