Het verlies van z'n gezag zit 'm in de weggesneden kont

Waar kopen politici hun grijze pakken? Er is namelijk iets met dat grijs. Of je nu Mark Rutte of Jeroen Dijsselbloem ziet, het is niet grijsgrijs, maar blauwgrijs, fletsblauwgrijs. Pechtold heeft ook zo'n pak.

Het is van dat lullige grijs, van dat ik-durf-niet-echt-grijs,liflafjesgrijs. Grijs is al onpersoonlijk, maar dit grijs is de schutkleur van de wanhoop: ik ben er niet, maar toch wel een beetje...

En dat niet alleen; de kleur ontneemt de politicus de uitstraling van gezag.

Toen ik laatst met een politicus sprak, zei hij: 'Misschien is het grootste probleem wel dat wij niet meer worden geloofd, dat men ons meer wantrouwt dan ooit, dat we geen gezag meer hebben.'

Dat tekort aan gezag straalde hij uit met zijn blauwgrijsje.
Beroepskleding is in verval.

Toen oom agent - in mijn jeugd - nog zwart droeg, waren we allemaal bang voor de politie. Tegenwoordig dragen agenten dat veel te blauwe blauw, dat ook nog eens gecoupeerd lijkt te zijn door een gefrustreerde nicht, zodat een agent die tegen misstanden wil optreden, meer een figurant is in een modern ballet dan een diender. Het verlies van z'n gezag zit 'm in de weggesneden kontvorm van zijn pantalon, als u begrijpt wat ik bedoel.

Laatst zag ik De rijdende rechter (de hoed). Kijk, dacht ik, de rechterlijke macht lijdt ook onder een gebrek aan gezag; rechters zijn niet transparant en de kloof tussen burger en rechter neemt toe... En om dat te illustreren spreekt onze rijdende rechter ook nog eens een oordeel uit in een blauw Suit Supplypak. Waarom draagt hij geen toga? Ik wil niet door zo'n Chinees plastic pak worden beoordeeld; ik wil een toga en een bef!

Het ergst is het gebrek aan gezag van ambulancebroeders. Geweld tegen hen kan wat mij betreft niet zwaar genoeg worden bestraft. Maar om gezag terug te winnen moeten ambulancebroeders dat turkoois-gele feestkostuum uitdoen en smetteloos witte kleren dragen waarop je goed het bloed en de hersenresten kunt zien. Ambulancebroeders moeten angst inboezemen, wil je waarderen wat ze doen.

Het tanende gezag in alle geledingen is tekenend voor de crisis waarin we zitten. De juiste kleren dragen helpt dan. Oorlogvoeren doe je niet in een tutu!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden