PlusInterviews

Het verleden van Ten Hag, Ziyech, Promes en Tadic bij FC Twente

Erik ten Hag als FC Twente-aanvoerder met de KNVB-beker in 2001.Beeld ANP

De ziel van het swingende Ajax werd gezaaid bij FC Twente. Erik ten Hag, Quincy Promes, Dusan Tadic en Hakim Ziyech lieten allemaal hun eigen herinneringen na in Enschede. Aan de vooravond van hun terugkeer in de Grolsch Veste, zondagmiddag, blikken vier betrokkenen terug op toen.

Erik ten Hag 

De trainer van Ajax speelde 221 competitiewedstrijden voor FC Twente (5 goals) en was jeugdtrainer, hoofd opleidingen en assistent-trainer in Enschede.

Wout Brama werd in de B1 van FC Twente getraind door Erik ten Hag: “Erik was net gestopt als voetballer toen hij ons ging trainen en hoofd opleidingen werd. De B1 was zijn eerste klus. Het eerste wat hij bij de kennismaking met de groep voor de zomer vertelde, was dat hij ons een paar vakantiedagen ging afpakken en dat we eerder moesten beginnen. Typisch Erik, haha… je zag de spelers kijken van, ‘wat is dit voor een kerel?’ Ik vond het eerlijk gezegd wel prima. Ik heb heel wat discussies met hem gehad. We zijn allebei nogal eigenwijs en dat leverde nog wel eens strijd op. Maar dat gebeurde altijd wel vanuit een gevoel van wederzijds respect.”

“Vanaf de eerste dag was hij anders dan andere trainers die ik had gehad. Tactisch was hij veel verder. Later heeft hij me als trainer van Utrecht opgehaald. Ik vind hem een geweldige trainer. Hij is iemand die tactisch heel ver denkt. Hij vraagt veel van zijn spelers en als je daarin meegaat en dat omarmt, kun je je als speler geen betere wensen. Hij maakt spelers en een team beter met een andere manier van trainen. Onze visies over voetbal sluiten heel nauw bij elkaar aan. Hij komt altijd met een oplossing waarbij ik denk: ‘ja, zo moet het’.”

2009: een lachende Twentecoach Steve McClaren met naast hem assistent-trainer Erik ten Hag.Beeld ANP

Quincy Promes

Speelde tussen 2009 en 2014 voor FC Twente (32 duels, 11 goals). Hij werd voor 11 miljoen verkocht aan Spartak Moskou.

Michel Jansen was bij FC Twente hoofd opleidingen toen Quincy Promes in de jeugd speelde: “Ik zal nooit vergeten dat Quincy nog een paar opdrachten voor school moest inleveren. Als hij dat afrondde, was hij klaar. Maar daar had hij geen zin in. Ik vond hem een begenadigde speler, maar hield hem het verhaal van Andrej Rendla voor, die voorbestemd was de top te halen. Tot het moment dat hij zijn kruisband afscheurde. ‘Zorg nou dat je iets achter de hand hebt’, zei ik hem, maar Quincy had andere interesses en was zo overtuigd van zichzelf dat hij niet luisterde. Die opdrachten heeft hij nooit ingeleverd en de school nooit afgemaakt.”

“Dat typeert hem: Quincy is een fantastische jongen, brutaal, maar op een leuke manier. Ik zie hem nog zo een proefwedstrijd voor ons spelen bij DOS ’37, op een koude avond. Quincy had met Ajax en Haarlem mindere ervaringen achter de rug en ging voor de herkansing. Hij kon ook naar andere clubs, maar zijn moeder had vroeger in de zorg in het oosten van het land gewerkt en zij had het beste gevoel bij ons. Twente vond ze de beste plek voor haar soms wat rebelse zoon.”

Jansen vervolgt: “Quincy heeft de mensen altijd moeten overtuigen. Of dat nou bij ons was, bij Go Ahead of Ajax: in het begin was er nooit bij iedereen honderd procent vertrouwen. Dat opboksen tegen al die meningen heeft hem alleen maar sterker gemaakt. Zijn kracht is zijn geloof in zichzelf. In mijn ogen zijn twee dingen cruciaal geweest: het ene jaar onder Erik ten Hag bij Go Ahead en het feit dat hij daarna bij Twente bij Dusan Tadic in de kleedkamer zat. Hij zag van dichtbij wat de beste speler van de club er allemaal voor over had. Toen is het kwartje bij hem echt gevallen.”

2014: Promes in actie voor FC Twente.Beeld EPA

Hakim Ziyech

Speelde tussen 2014 en 2016 voor FC Twente (68 duels, 30 goals). Hij werd voor 11 miljoen euro verkocht aan Ajax.

René Hake was bij FC Twente een jaar de trainer van Hakim Ziyech: “Hakim kwam bij ons binnen als aanvallende middenvelder, maar uiteindelijk hebben wij hem een vrije rol aan de rechterkant gegeven. Als nummer 10 was hij heel aanvallend ingesteld en liet hij het verdedigend nog wel eens lopen. Rechts kon hij aanvallend meer zijn gang gaan, omdat we met Gutiérrez en Mokotjo twee sterke middenvelders achter hem hadden staan. Vanaf dat moment is hij extreem beslissend voor ons geworden en heeft hij prachtige goals gemaakt.”

“Hakim was in die periode niet altijd even makkelijk, nee. Niet voor trainers, niet voor medespelers en niet voor zichzelf. Hij is erg veeleisend en dat is voor een topspeler een heel goede kwaliteit, want hij legt de lat voor zichzelf hoog. Wat ook een rol speelde, is dat hij met bepaalde verwachtingen naar Twente is gehaald en die ambities werden vervolgens door de club niet waargemaakt. Dat heeft hem gefrustreerd. Ik had gedacht dat hij na Twente naar het buitenland zou gaan, maar achteraf is Ajax de beste keus voor hem geweest. Hij heeft in Amsterdam enorme stappen gemaakt. Ook als teamspeler. Als je ziet hoeveel defensieve arbeid hij nu verricht. Hij is ouder geworden, rijper en is op zijn plek in een omgeving met betere spelers waar nog meer van hem wordt geëist.”

Ziyech in het shirt van FC Twente.Beeld anp

Dusan Tadic 

Speelde tussen 2012 en 2014 twee seizoenen voor FC Twente. In 66 eredivisieduels maakte hij 28 doelpunten. Hij werd voor 12 miljoen euro verkocht aan Southampton.

Jan Kluitenberg was onder meer fysiektrainer bij AZ, Southampton, Everton, het Nederlands elftal en is nu werkzaam bij Al-Jariza in De Verenigde Arabische Emiraten. Hij werkte met Tadic samen bij Southampton en FC Twente: “Met zijn werkethiek is hij een voorbeeld voor alle jonge spelers. Als Dusan een half uur niet heeft getraind, heeft hij het gevoel dat hij de hele dag niets heeft gedaan. Ik weet nog dat er bij het Nederlands elftal jongens naar me toe kwamen die zeiden dat ze hetzelfde programma als Dusan wilden volgen. Dat heb ik ze afgeraden, omdat ze dan in de problemen zouden komen. Fysiek konden ze dat niet aan.”

“Dusan weet niet anders. Hij komt uit een omgeving waar je er alles voor over moet hebben om te kunnen slagen. Hij heeft van jongs af in zichzelf geïnvesteerd en de grenzen verkend. In Engeland was hij door zijn trainingsijver zelfs een tijdje overbelast, waardoor hij geopereerd moest worden. Passen en trappen lukte niet meer.”

“Bij FC Twente was hij al in alles onderscheidend. De programma’s van hem waren niet geschikt voor anderen. Ik vind dat we sowieso in Nederland wel iets meer kunnen doen. En dan bedoel ik niet meteen harder trainen, maar wel specifiek extra werken met een speler op een bepaalde positie. Jongens als Wijnaldum en Van Dijk hebben ervaren hoe het er in buitenland aan toegaat en de rest ziet dat.”

“Frenkie de Jong heeft dat ook opgepakt. Hij ging voor de veldtraining bij Oranje altijd even de zaal in om zich optimaal voor te bereiden. Dat had hij vorig jaar bij Ajax van Dusan afgekeken.”

Tadic juicht in het shirt van FC Twente.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden