Plus

Het verlangen

Het verlangen is zowaar satire. Bepaald geen hogeschoolhumor, maar Joram Lürsen verlaagt zich gelukkig ook niet tot al te platte of seksistische grollen.

Mike Peek
De blonde Brigitte (Chantal Janzen) is een mooie schoenverkoopster met literaire ambities. Beeld Het Verlangen
De blonde Brigitte (Chantal Janzen) is een mooie schoenverkoopster met literaire ambities.Beeld Het Verlangen

De titel, de hoofdrolspeelster én de poster doen vermoeden dat Joram Lürsen met Het verlangen voortborduurt op het succes van Alles is liefde en Alles is familie. Wie even naar de plot kijkt, komt tot een andere conclusie. Dit is zowaar satire.

De blonde Brigitte (Chantal Janzen) is een mooie schoenverkoopster met literaire ambities. De broers Marc (Gijs Naber) en Boudewijn Goudemondt (Alex Klaasen), eigenaren van een prestigieuze, maar noodlijdende uitgeverij, keuren haar gammele manuscript onmiddellijk af. Als Boudewijn een briljant boek in handen krijgt van de onooglijke en mediaschuwe Herman Schutte bedenkt hij een plan: wat als ze het uitgeven onder Brigittes naam?

Stotterende schrijver
Het verlangen is een dappere publieksfilm. Romantiek speelt slechts een bescheiden rol naast vrij stevig commentaar op het huidige mediaklimaat. Schutte heeft een meesterwerk geschreven, 'maar daar gaat het niet meer om', aldus Boudewijn.

Matthijs van Nieuwkerk (die zichzelf geestig op de hak neemt met een cameo) ziet de gebochelde, stotterende schrijver al aankomen. Door een mooi gezicht op het boek te plakken, is succes haast gegarandeerd.

Brigitte op haar beurt blijkt veel minder dom en leeg dan ze aanvankelijk wordt voorgesteld. Het moet gezegd: voor we tot die conclusie komen, haalt de film wel erg veel grappen uit tenenkrommende persconferenties en ongemakkelijke voorleessessies.

Bestsellerlijsten
Brigitte komt nauwelijks door het 'fucking dikke en moeilijke boek' heen en beantwoordt simpele vragen over inhoud en thematiek met nietszeggende clichés. Dat is bepaald geen hogeschoolhumor, maar Lürsen verlaagt zich gelukkig ook niet tot al te platte of seksistische grollen.

Het verlangen

Regie Joram Lürsen
Met Chantal Janzen, Gijs Naber, Alex Klaasen
Te zien in Filmhallen, Ketelhuis, The Movies, Arena, City, De Munt, Tuschinski
***

Als het boek eenmaal bovenaan de bestsellerlijsten staat, begint Schutte zich steeds meer op te vreten. Hij krijgt weliswaar gewoon betaald, maar snakt naar de complimenten die Brigitte voor hem in ontvangst neemt. Hij wil onder de deal uit, maar daar zitten de broers Goudemondt niet op te wachten - al was het maar omdat ze dan tegen hun rechtschapen vader (Bram van der Vlugt) moeten opbiechten dat ze de boel hebben belazerd.

Hoe pakken ze Schutte aan? Zo ontstaat een aardig spanningselement in deze komedie, die zowel 'hoge' als 'lage' cultuur bespot. Jochum ten Haaf is in vorm als de op Arnon Grunberg gebaseerde schrijver Aaron Golsteijn, met wie Brigitte een relatie krijgt. Het deert Golsteijn nauwelijks dat ze niets over literatuur te melden heeft. Zelfs intellectuelen willen uiteindelijk gewoon een lekker wijf, is de suggestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden