Plus

Het valt mee met drugs op ADE

Na de drie doden tijdens Amsterdam Dance Event 2014 en de daarop volgende mediastorm werd actie ondernomen. Het aantal incidenten in 2015 was kleiner dan tijdens de twee voorgaande edities, blijkt uit een evaluatie. Toch viel er wel weer een dode.

Pim Brasser
ADE is vorig jaar 'relatief rustig is verlopen' Beeld anp
ADE is vorig jaar 'relatief rustig is verlopen'Beeld anp

"Mensen hadden zo veel op, dat ze er heilig van overtuigd waren dat ze werden ontvoerd door ruimtewezens," zei een politiewoordvoerder op de zaterdag van het Amsterdam Dance Event (ADE) vorig jaar tegen de NOS. Dezelfde woordvoerder in de Volkskrant: "Onze collega's kregen te maken met mensen die volledig waren doorgedraaid en uitermate agressief gedrag vertoonden." En dus ging het weer vooral over drugs. De Telegraaf liep daarbij voorop en kopte de maandag na het festival: 'Dance Event vooral een groot drugsfeest'.

Van dat beeld blijft weinig over in de gemeentelijke evaluatie van het evenement. Daarin staat dat ADE vorig jaar 'relatief rustig is verlopen'. Het aantal drugsincidenten per tienduizend bezoekers was niet groter dan bij andere indoor dancefestivals.

De politie laat nu zelf ook een veel minder paniekerig geluid horen en zegt in de evaluatie dat ADE vergelijkbaar was met een 'zeer druk uitgaansweekend dat eerder begon en langer doorging'. Geen woord over de ruimtewezens. Wel staat in de evaluatie dat de uitlatingen van de politie 'het beeld hebben versterkt dat ADE gepaard gaat met extreem en gevaarlijk drugsgebruik en veel incidenten'.

Normale week
En dat terwijl het aantal incidenten in 2015 juist kleiner was dan in de twee jaar ervoor. Het aantal niet-drugsgerelateerde aanhoudingen tijdens ADE is te vergelijken met een normale week. Het totaal aantal gezondheidsincidenten op andere indoorevenementen is al jaren groter dan op ADE.

ADE is met in totaal 365.000 bezoekers het grootste dancefestival van de wereld. "Bij een groot aantal bezoekers is de kans op incidenten uiteraard groter," zegt een woordvoerder van de burgemeester.

Na de drie doden tijdens ADE 2014 heeft de gemeente eisen voor de organisatoren opgesteld. Zo moet er gratis drinkwater zijn, EHBO met kennis van drugsproblemen en voorlichting op de website.

Schadebeperking
Toch overleed in 2015 een 33-jarige vrouw na het gebruik van diverse soorten drugs en alcohol. "Dat is vreselijk voor het slachtoffer en de nabestaanden," zegt een woordvoerder van de burgemeester. "En ook voor de partijen die zo hard hun best doen om ongelukken te voorkomen."

Drugs horen volgens de woordvoerder niet op een dancefeest, maar ze helemaal uitbannen acht hij onmogelijk. "Dus richten we ons op schadebeperking, door bij incidenten niet te vervolgen, maar medische hulp te bieden."

Bezoekers van Amsterdamse festivals worden pas vervolgd als ze meer dan vijf pillen of 0,5 gram harddrugs op zak hebben. Bij hoeveelheden onder die grens worden de drugs alleen in beslag genomen, en wordt de bezitter de toegang ontzegd. Het leidde vlak voor ADE tot kritiek van de Amsterdamse fracties CDA en VVD, die vonden dat Amsterdam zich aan het landelijke maximum van één pil diende te houden. De afgelopen editie werd er wel veel meer gecontroleerd op drugsbezit dan voorheen. Er werden bijna twee keer zoveel drugsdealers opgepakt dan tijdens ADE 2014. Die toename kwam volgens de politie voor een deel door de extra controles in het Arenagebied. Daar werden bezoekers met te veel drugs in hun bezit meteen aan het Openbaar Ministerie voorgeleid, waarbij ze een beroep konden doen op een advocaat. Dit gebeurde in 2014 ook, maar in 2015 waren er in het gebied veel meer feesten.

Maar ook elders in de stad stonden lange rijen omdat er uitgebreider werd gefouilleerd. En de beveiliging in de zalen controleerde intensiever op drugsbezit wat ertoe leidde dat er in 2015 veel meer betrapte drugsbezitters door de beveiliging naar de uitgang werden geleid dan in 2013 en in 2014.

Bezoekers van Amsterdamse festivals worden pas vervolgd als ze meer dan vijf pillen of 0,5 gram harddrugs op zak hebben Beeld anp
Bezoekers van Amsterdamse festivals worden pas vervolgd als ze meer dan vijf pillen of 0,5 gram harddrugs op zak hebbenBeeld anp
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Daarnaast hield verslavingsinstelling Jellinek vooraf een uitgebreide voorlichtingscampagne. "Vooral onze waarschuwing voor de gele ADE-pil kreeg veel aandacht," zegt Floor van Bakkum, teammanager preventie. In die pillen zat tot driehonderd milligram mdma, de werkzame stof in xtc-pillen. Een gemiddelde pil bevat honderdvijftig milligram, maar ook dat is veel, zegt Van Bakkum. "De sterkte van een pil is de laatste jaren bijna verdubbeld."

Meer risico
Gelijk met die ontwikkeling wordt drugsgebruik onder uitgaanspubliek normaler, vallen er nu soms zeven xtc-doden per jaar en groeit het aantal ernstige incidenten. "Als mensen ondanks de sterkere pillen een hele nemen, betekent dat meer risico," zegt Van Bakkum. Vooral onder toeristen is de onwetendheid groot. "Zij weten vaak helemaal niet van de hoge doseringen. Daarom hadden we afgelopen ADE ook een Engelstalig filmpje."

Drugsgebruik blijft volgens Van Bakkum hoe dan ook een risico. Zit een ADE zonder doden er dit jaar dan ook niet in? Van Bakkum: "Die doden zijn incidenten. Tot twee jaar geleden hebben we heel veel edities gehad zonder doden. Dat is dit jaar dus ook mogelijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden