Het Tropeninstituut stopt met onderzoek naar tuberculose

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar onder meer onderzoek wordt gedaan naar tuberculose, stopt met de afdeling biomedical research.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen aan de Mauritskade Beeld Jean-Pierre Jans
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen aan de MauritskadeBeeld Jean-Pierre Jans

Arend Kolk, oud-medewerker van de afdeling, waarschuwt dat de sinds de jaren tachtig opgebouwde expertise rondom tbc verloren dreigt te gaan.
In 2011 besloot de regering de subsidie van het KIT te verlagen. Het Tropentheater en de beroemde bibliotheek zijn inmiddels gesloten. De directie heeft nu besloten ook de afdeling Biomedical Research te sluiten.

Het onderzoek naar de ziekte van Weil en naar malaria wordt waarschijnlijk elders ondergebracht in het AMC. Voor het tbc-onderzoek, waarbij vijf onderzoekers zijn betrokken, zijn nog geen plannen.

"Dat is heel spijtig. Tbc is de dodelijkste infectieziekte. Het komt vooral voor in ontwikkelingslanden en Oost-Europa. Door de sterke instroom van migranten zijn in Nederland vorig jaar zes procent meer nieuwe tbc-patiënten waargenomen," zegt Kolk, die sinds 1982 betrokken was bij dit onderzoek.

Het is volgens hem belangrijk dat het onderzoek naar tbc wordt voortgezet. "Er moeten bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen worden gevonden om de resistentieproblemen te bestrijden. Het wegsaneren van deze onderzoeksgroep, met grote expertise op het gebied van de belangrijkste infectieziekte wereldwijd, is pure verspilling."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden