Plus

Het Superrelatieweekend belooft je leven te veranderen

Voor 197 euro krijg je tijdens het Superrelatieweekend in Ziggo Dome twee dagen lessen en workshops 'om moeiteloos naar de relatie van je dromen te groeien'. Wat halen de 5000 bezoekers eruit?

Jette Pellemans
De 'rituele begroeting' van het Superrelatieweekend: hart tegen hart knuffelen. Beeld Dingena Mol
De 'rituele begroeting' van het Superrelatieweekend: hart tegen hart knuffelen.Beeld Dingena Mol

"Lieve Arno, ik ben niet je zus."

"Lieve Marjan, ik ben niet je broer."

Ja, zeg het maar tegen elkaar, moedigt lifecoach David de Kock aan. In de microfoon en tegenover al die vijfduizend mensen in Ziggo Dome, terwijl er een spot op hen gericht staat en twee camera's de beelden live uitvergroten op het scherm boven het podium.

Een paar minuten ervoor heeft het stel - beiden eind veertig, afkomstig uit een middelgrote stad, zij een rode top met uitgeknipte schouders, hij een lichtblauwe blouse - toegegeven dat ze hun relatie op het gebied van seks het cijfer 2 geven.

Marjan voert het woord en zegt dat ze het 'nog geen paar keer per jaar' doen. Arno staat er wat verloren bij en kijkt ongemakkelijk.

Persoonlijke ontboezeming
Het publiek houdt enerzijds de adem in bij zo veel ­persoonlijke ontboezemingen. En lacht anderzijds hard als Arno onbedoeld grappig zijn wenkbrauwen optrekt als coach David tegen Marjan zegt dat een blowjob zorgt voor een 'héle grote storting op de emotionele bankrekening van Arno'.

De volgende dag moeten ze terugkomen, om te vertellen of dit een kantelpunt is geweest in hun relatie.

"En ik had me nog zo voorgenomen om het deze keer níet over pijpen te hebben," zegt De Kock met een semiserieus damn it-gebaar.

Levensveranderend
We zijn op het Superrelatieweekend, dat dit weekend werd gehouden. Het is onderdeel van het 365 Dagen Succesvol-platform, opgericht door succes­coaches Arjan Vergeer en David de Kock.

In 2010 startte het tweetal, oorspronkelijk filmwetenschapper en maatschappelijk werker, met on­line cursussen en seminars. ­Inmiddels is hun community uitgebreid: je kunt hun boeken kopen, hun video's bekijken op YouTube of meedoen met het jaarprogramma (dit jaar 1500 deelnemers).

Veel mensen kennen de mannen van hun wekelijkse column in AD Magazine en hun Facebookpagina (245.000 volgers). De organisatie erachter bestaat uit twintig medewerkers.

Nuchter doch invoelend
Hun zelfhulpmethode spreekt veel mensen aan, omdat de twee mannen - niet al te zweverige, leuke Hollandse ­jongens van 36 en 41 - op nuchtere doch invoelende toon je aan het denken zetten over levensvragen. Op het gebied van relaties komen de antwoorden grofweg neer op: houd eerst van jezelf, dan volgt de rest vanzelf.

Nou, en dat gaat er wel in, bij de rijen mensen die ­zaterdagochtend om kwart voor tien samendrommen voor de Ziggo Dome. Na het eerste Superrelatieweekend in het zaaltje van De Roos in de P.C. Hooftstraat, nu zes jaar geleden, werden de edities steeds groter: eerst in Afas Live, en nu du­s Ziggo Dome.

Helemaal vol zit het dit weekend echter niet. De hele tweede ring is afgedekt en ook op de eerste ring blijven de achterste rijen leeg. De bezoekers betalen 197 euro voor twee dagen superrelatie-theorie.

Programma
Het weekend bestaat uit twee dagen programma van tien uur 's ochtends tot zes uur 's avonds, om 'moeiteloos naar de relatie van je dromen te groeien'. Om dat te bereiken, is er een snelle mix van informatiestukjes, familieopstellingen op het podium en interviewtjes met mensen in het ­publiek - zoals bij Arno en Marjan.

Ook moeten de deelnemers veelvuldig oefeningen met hun buurman of buurvrouw bespreken, om daarna even te springen en dansen om weer energie te krijgen of juist kalm te worden tijdens een meditatieoefening.


Als presentatrice Zarayda Groenhart bij wijze van voorprogramma aan deelnemers vraagt wat ze hier komen doen, blijkt dat zo'n beetje de helft voor de tweede, derde, soms vierde keer op het Superrelatieweekend is.

Ze geven aan dat het life changing voor ze is geweest. Dat ze erachter zijn gekomen hoe hun relatie in elkaar steekt, wat hun drijfveren zijn en hun angsten. En hoe ze tot die superrelatie kunnen komen. Groenhart - zelf een frequent bezoeker van het relatieweekend - knikt instemmend: "Ja mensen, jullie gaan hier dingen horen die je leven gaan veranderen!"

Ondanks de titel is het Superrelatieweekend niet alleen voor mensen met een relatie. Zo'n dertig tot veertig procent van de zaal bestaat uit singles - herkenbaar aan een knipperende hartjesbutton.

De single vrouwen zijn in de overgrote meerderheid. Verder is het publiek divers qua leeftijd - van twintigers tot zeventigers - maar verder vrij homogeen wit. Ze komen uit het hele land: van Brabant tot Groningen, sommigen zelfs uit België. Op het ticket staan niet voor niets suggesties voor hotels in de buurt.

Jomanda-achtige praktijken
Duidelijk is wel dat het publiek bestaat uit schuchtere firsttimers en mensen die zich een stuk vrijer bewegen, omdat ze al weten wat er te gebeuren staat. Met een uitgestoken hand en een "Hai, goeiemorgen, ik ben Jasper!" ­begroet een mannelijke single - knipperend hartje, check - enthousiast de tien mensen die direct om hem heen zitten.

Ook pakken de gevorderde bezoekers onbeschaamd hun ruimte bij een dansmomentje op Gigi D'Agostino's dancekraker I'll fly with you. In het gangpad springen ze op en neer, de handen in de lucht.

Grote levensvragen
Marlies, een vrouw van in de veertig uit Brabant, is hier voor het eerst, samen met haar man, en ze kijkt nog wat ­afwachtend om zich heen. Dit weekend wil Marlies van haar wantrouwen en de onzekerheid afkomen die ze door vorige relaties met zich meedraagt. Als iedereen moet opschrijven wat zijn of haar doel is voor dit weekend, lopen de tranen al over haar wangen.

Inhoudelijk kijkt ze uit naar wat komen gaat, vertelt ze, maar die andere oefeningen zijn toch 'behoorlijk uit haar comfortzone.' Bijvoorbeeld als iedereen op ­haka-achtige muziek de handen op de beat in de lucht moet steken en hard 'Ha!' moet roepen, terwijl je jogt op de plaats. "O, dit zien we morgen terug op Facebook!" roept Marlies boven de muziek uit. "Nu lijkt het helemaal zo'n sekte."

Wanneer je halverwege dit weekend nietsvermoedend zou binnenkomen, en iemand in een familieopstelling ziet huilen op het podium terwijl het publiek bemoedigend klapt en een traantje wegpinkt, zou je inderdaad kunnen denken: wat zijn dit voor Jomanda-achtige praktijken?

Maar meer dan een sekte is de 365 Dagen Succesvolachterban een open groep van vrij doorsnee mensen, die zich aangesproken voelen door de nuchtere kijk van De Kock en Vergeer op grote ­levensvragen.

Al wordt dat nuchtere omkleed met de nogal Amerikaanse gewoonte om voor ieder enigszins betekenisvol ­antwoord te applaudisseren en - heel belangrijk tijdens het Superrelatieweekend - met iedereen te huggen. "Misschien denk je: wat klef of wat Amerikaans. Maar eigenlijk vindt iedereen het lekker," introduceert Vergeer hun ­'rituele manier van begroeten.'

Begroeten
Het gaat als volgt: je gooit je linkerhand in de lucht, die ander doet dat ook, waardoor je niet rechtdoor, maar hart tegen hart knuffelt. Ook al denk je: dat ga ik echt niet doen, binnen een uur heb je de eerste vijf hugs al te pakken.


Er zijn die eerste dag meer momenten waarvoor je ­actief uit je comfortzone moeten stappen. Zo zijn we nog geen half uur bezig als iedereen wordt gevraagd 'minstens tien!' mensen een heel goed weekend toe te wensen, wederom afgesloten met de heart-to-heart-hug.

Intens
En voor de lunchpauze is er een intense oefening, waarbij je je buurvrouw ­minutenlang recht in de ogen moet aankijken, om zo de sacred space tussen jullie in te voelen.

Toch is de zelfhulppraat van De Kock en Vergeer goed te handelen. Ze zijn onmiskenbaar goede sprekers vol ­charisma. Ze switchen voortdurend tussen serieus en ­begripvol naar ironisch en humoristisch.

Als De Kock het publiek in gaat met een microfoon en een vrouw vertelt dat ze graag een superrelatie zou willen, vraagt hij droogjes: "Mag ik dan aannemen dat je in een relatie zit?" Ja, dat mag. "En is diegene ook hier?" De man in kwestie blijkt even verderop te zitten. Uit de zaal stijgt een zacht 'Ooeeee' op. De coach, handenwrijvend en met grote grijns: "Nice!"

Terug naar je baarmoeder
Het is niet moeilijk om zo'n zelfhulpweekend ­belachelijk te maken, zeker als je in een meditatiesessie terug moet naar het 'warme en behaaglijke gevoel van de baarmoeder', terwijl op de achtergrond de klankschalen klinken.

Maar het valt niet te ontkennen dat dit veel kan betekenen voor mensen en hun relatie. Mensen die misschien niet in relatietherapie gaan, maar zo'n weekend - een stuk korter en misschien anoniemer - wél aandurven.

Voor Arno en Marjan was het in elk geval een kleine doorbraak, vertellen ze als de volgende dag weer op het podium staan. Ja, ze hebben een leuke nacht gehad, zeggen ze licht grijnzend. Arno voegt toe dat het wat apart is je seksleven met vijfduizend man te bespreken, maar dat dit hun nu al veel heeft opgeleverd.

Groot applaus uit het publiek. En een hug van de succescoaches. Uiteraard.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Geert Hidding (31) en Cyanda Kooistra (28) uit Groningen. Hij is leiderschapscoach, zij is ­basisschooldocent.

Geert: "Afgelopen jaar was een moeilijk jaar voor ons omdat het opeens niet goed ging met de gezondheid van Cyanda. Dat bracht een hoop zorgen en negativiteit met zich mee. We vinden het allebei belangrijk om te investeren in onze relatie, dus toen ik hierover hoorde, dacht ik: misschien is dat iets voor ons!"

Cyanda: "De titel sprak me meteen al aan. Door mijn ziekte ben ik al veel bezig met groei en herstel. Dat doe ik vooral zelf; dit is echt iets voor ons samen."

Geert: "Ik vind het nog wel wennen, hoor. Al vrij snel moesten we gaan huggen."

Cyanda: "Ik had op de site al een filmpje gezien. Nou, alles waar ik bang voor was, is voor de pauze al voorbijgekomen. We hebben een hotelletje geboekt in Haarlem en ik dacht na een uur: o, een weekendje Haarlem had ik óók leuk gevonden."

Geert: "Je merkt wel dat je iets ervaart met z'n tweeën. Even geen telefoons of dagelijkse drukte: hier heb je echt aandacht voor elkaar. De modellen over liefde en relaties die ze gebruiken, vind ik praktisch en duidelijk. Hun verhaal over dat je in een ­relatie óf aan het investeren óf aan het vertrekken bent, vond ik een helder voorbeeld. En makkelijk bij jezelf te checken."

Cyanda: "Ik zat naast een man die hier al voor de vierde keer is. Hoe hij omschreef wat voor impact deze weekenden hadden gehad op zijn relatie, dat wil ik ook wel."

Geert: "Het kost best een hoop geld. Dat vind ik een mooi idee: dat het qua geld en tijd echt een investering is in ons. Hopelijk komt er iets moois uit."


Han van der Griek (37) uit Rotterdam, ­procestechnoloog.

"Vorig jaar was ik hier met mijn vriendin, maar het is helaas niet gelukt om onze relatie te redden. Nu sta ik hier met een knipperend hartje en zit ik midden in een scheiding. Tja."

"Ik doe mee aan het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol en daar is dit weekend een onderdeel van. Ik zag er behoorlijk tegenop vanmorgen. Vorig jaar waren we nog met z'n tweetjes en nu sta ik hier alleen. Dat voelt raar. Ik ga het gewoon maar doen en tot nu toe is het oké. Door dat massale voel ik me wat minder alleen. Vaak denk je dat je de enige bent die shit heeft; het is fijn om hier te merken dat iederéén zo z'n dingen heeft."

"Vorig jaar vond ik het allemaal nog heel onwennig. Ik ben gelukkig een sociaal dier en ik hou van knuffels, maar hier moest ik echt een drempel over. Ik merk dat ik sarcastisch ga doen en weerstand voel tegen al die oefeningen. Ook dit jaar weer."

"Dit weekend hoop ik als vers gescheiden man wat tools te krijgen over hoe ik met zo min mogelijk kleerscheuren uit de scheiding kan komen. Het fijne vind ik dat David en Arjan er een bak energie tegenaan gooien en ons niet zien als slachtoffers. Je kunt wel gaan zitten kniezen op de bank, maar beter ga je er wat aan doen - dat idee."

"Het is een goed weekend om te beseffen waar je staat en hoe je zelf in elkaar zit. Dat weet je al wel, maar als je alles opschrijft of deelt met je buurman, komt dat toch wat beter binnen."


Hilde (51) en Bernie (58) van Eldik uit Zwolle. Zij is locatieleider in het speciaal onderwijs, hij werkt in de horeca. Ze hebben vier kinderen (23, 21, 19 en 16).

Bernie: "We zijn hier omdat ik vind dat er altijd ruimte is voor verbetering. We hebben een prima relatie, maar als je dertig jaar bij elkaar bent, kun je wel wat verfrissing gebruiken."

Hilde: "Ik volg Arjan en David al een tijdje via Facebook en hun blik op levensvragen vind ik heel verhelderend. Ze benadrukken wat je zélf kunt doen, in plaats van dat je de problemen bij een ander neerlegt. Zo probeer ik ook in het leven te staan."

Bernie: "De familieopstelling die David deed bij die jonge vrouw die vertelde over haar moeilijke jeugd, vond ik heel sterk. Hij deed dat heel kundig en integer. Je gaat je toch afvragen: welke plek had ik in het gezin? Welke shit van vroeger draag ik nu nog met me mee?"

Hilde: "Dat springgedeelte daarna vond ik wat minder."

Bernie: "Toen ben ik even naar de wc gegaan. Daar kreeg ik zo'n Benidormgevoel van. Iedereen springt en hupst alleen omdat die jongens dat ook staan te doen."

Hilde: "Ik vind het wel bijzonder om te merken hoe snel je hier op een persoonlijk level met elkaar praat. Een man naast me begon meteen zijn hele ­levensverhaal te vertellen, en ik daarna ook. Dat doe je normaal toch niet zo snel. Ook ben ik niet zo'n knuffelaar, maar hier voelt dat toch natuurlijk. Knap dat ze dat met zo'n grote groep voor elkaar weten te krijgen."

Bernie: "We zeiden van tevoren: als we het niks vinden, gaan we gewoon lekker een dagje ­Amsterdam in."

Hilde: "Maar tot nu toe ben ik nieuwsgierig genoeg om te blijven."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden