Het socialisme is een prachtige uitvinding, maar niet voor de mens

PlusTheodor Holman

In mijn tijd was het Marcel van Dam. Die was voorzitter van de Vara en had zich in de politiek bewogen. Hij bewoonde een aangenaam paleisje in Soest en werd het voorbeeld van links lullen, rechts vullen. Een oud-redacteur van Het Parool zei eens: “Als Marcel ’s avonds thuiskomt, heeft hij dat huis nodig om zijn ego tot rust te laten komen, maar helaas is daarvoor zijn chateau nog te klein.”

Dat socialisten graag grote hoeveelheden bankbiljetten in hun zakken willen proppen, heb ik altijd heel logisch gevonden. Iedereen wil dat name­lijk. Het betekent dat socialisten eveneens gewone mensen zijn – zelfs Caesar Marcellus van Dam.

Ik denk bijvoorbeeld aan Wim Kok, die op een gegeven moment – en niet eens zo heel lang geleden – de meeste, zeer goed betaalde, commissariaten van Nederland bezat. Zo kan ik wel doorgaan met het noemen van socialisten met menselijke eigenschappen.

Matthijs van Nieuwkerk is natuurlijk ook maar, zoals dat vroeger heette, ‘een eenvoudige boerenlul’. Zit bij de Vara. Levert loon naar werken om de omroep te versterken en wenst daarvoor te baden in het parfum van rinkelende munten en waardevol papier.

Macht moet toch ergens in uitgedrukt worden en een schouderklopje van de baas volstaat niet meer. Sterker: die Vara-baas dringt er nu op aan dat zijn werkgever meer gaat verdienen dan hij! Als de bedragen niet zo absurd waren, zou je dat een socialistische droom kunnen noemen.

Gisteren brak het nieuws door dat D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld even­eens haar financiële moraal gekocht lijkt te hebben in de uitverkoop van de kringloopwinkel – en wederom verbaasde mij dat helemaal niks. Hebzucht is een onweerstaanbare fonkeldiamant die ook Sophie in ’t Veld prachtig staat – vindt ze zelf als ze niet in de spiegel kijkt.

Dat gezwabber over geld wringt en schuurt en klopt natuurlijk allemaal niet. We zullen met illusies als ‘dat het eigenlijk rechtvaardig is,’ en ‘dat er niet tegen de regels is in­gegaan’ en dat ‘kwaliteit gehonoreerd moet worden’ het bos in worden gestuurd waar alle kabouters elkaar de hand boven het hoofd houden. Het socialisme is een prachtige uitvinding, maar niet voor de mens.

Nu er een vuilniscontainer vol financieel wangedrag dage­lijks buiten wordt gezet – ook van liberale betweters – is dat op een of andere manier veelzeggend.

We willen wel gelijkheid, broederschap en solidariteit, maar daar wil men wel goed voor worden betaald.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden