PlusAmsterdam-Noord

'Het smeult onder de rook van de stad'

In het Friendship Sports Centre in Noord zijn dagelijks honderden mensen met een beperking actief. Wie zijn die sporters, trainers en begeleiders en wat is hun verhaal? Het Parool kijkt rond op een bijzondere plek. Deel 14: Special Friend Henk Fritz.

Henk Fritz prijst zich gelukkig dat hij laat in zijn loopbaan alsnog in het Friendship Sports Centre heeft ontdekt.Beeld Marc Driessen

Hij weet het nog precies, die zonnige, warme dag zo'n twee jaar geleden, dat hij op verzoek van een vriend op een willekeurige woensdag kwam kijken op het terrein van het Friendship Sports Centre (FSC).

De ras-Amsterdammer had geen idee wat hij moest verwachten, toen hij op een bankje langs het voetbalveld ging zitten. "De hele middag heb ik een beetje zitten kijken naar hoe zo'n vijftig à zestig kinderen door wat vrijwilligers op een super manier werden vermaakt. De mensen waren betrokken, kinderen werden serieus genomen, ze lachten en hadden plezier. Je weet niet wat je ziet."

Elke dag aanwezig
Nog nooit had hij van het Centre gehoord, maar inmiddels is Henk Fritz (61) als aannemer elke dag op het terrein te vinden. Om de dug-out te verbouwen, de verlichting aan te passen zodat kinderen rustig worden of om na te denken over een keuken die geschikt is voor kinderen in een rolstoel.

"Het is een enorm en uniek complex, waarin voortdurend wordt gezocht naar het optimaliseren van de ruimte, zonder uit het oog te verliezen waar het voor bedoeld is. Als we 's avonds het decor voor de benefietavond moeten opbouwen, wordt er toch eerst gezaalvoetbald. Daarover is geen enkele discussie mogelijk."

Alleen zakelijk is zijn band met het sportcentrum nooit geweest. Als één van 120 Special Friends - ambassadeurs - steunt hij het sportcentrum ook financieel. "Veel kleine beetjes maken toch een mooi bedrag."

En bij voetbalvereniging ZSGOWMS in Nieuw-West, waarvan hij voorzitter is, voetballen ze tegenwoordig in shirts met het logo van het FSC en sportvereniging Only Friends ("Niet Ajax, maar ZSGOWMS was hiermee de eerste!")

Niet tegenop te boksen
Op die manier hoopt hij meer bekendheid te creëren voor het centrum waar veel sportkantines volgens hem maar moeilijk tegenop kunnen boksen. "De voorzieningen zijn vaak niet goed genoeg, zo is de kantine bij ons op één hoog en is er geen lift."

Fel wordt hij, als hij eraan denkt dat het FSC niet meer zou kunnen bestaan, omdat het het hoofd financieel niet boven water zou kunnen houden.

"Jezus criminele, zeg! Het zou schandalig zijn als zoiets in de steek gelaten wordt. De wereld staat misschien in brand, maar direct onder de rook van Amsterdam smeult er ook iets. Een plek die belangrijk is voor heel veel kinderen en hun ouders, die ze een goed gevoel geeft en die met vereende krachten overeind wordt gehouden. Zo voelt het echt. Je doet het samen."

Mooi vindt hij het dan ook dat hij aan het einde van zijn loopbaan nog tegen zo'n plek is aan­gelopen. "Een plek waar heel veel mensen rondlopen die een lintje verdienen. Nee, je moet wel heel stoer zijn om hier zo weer weg te lopen."

Kom zaterdag 24 juni om 14.00 uur naar het Friendship Sports Centre in Amsterdam-Noord en doe mee met 'Iedere meter telt', een sponsorloop om geld in te zamelen voor jongeren met een beperking. www.iederemetertelt.nl

Volgende week deel 15: Trainer Marjan Brouwer. Wilt u meer informatie of doneren? www.friendshipsc.nl

Lees ook deel 13: 'Lekker als ieder kind bubbelen in het water'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden