Het seksleven van een mierenkoningin: één paarorgie, 25 jaar lang nageslacht

Mierenkoninginnen slaan sperma op zodat ze decennia lang nakomelingen op de wereld kunnen zetten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een koningin zo 25 jaar na een paring nog eitjes legt.

Redactie
Archiefbeeld Beeld ANP
ArchiefbeeldBeeld ANP

Bij veel diersoorten houdt de voortplanting op een gegeven moment op, een goed voorbeeld hiervan is de menopauze bij mensen. Onderzoekers van Stanford University ontdekten dat een mierenkoningin haar hele leven lang eitjes legt. Hiervoor maken de insecten gebruik van een zakje waarin ze sperma opslaan en in leven houden. Hiermee kunnen de koninginnen nog tenminste 25 jaar na paring, nieuwe mieren op de wereld zetten. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Animal Ecology.

Junk
De Amerikanen onderzochten een populatie van rode maaimieren, roofmieren die niet voorkomen in Nederland. Mierenkoninginnen worden door een aantal mannetjes bevrucht en uit dit nageslacht komt bijna de gehele mierenpopulatie tot stand. De koninginnen leggen de eitjes waaruit werkers, mannetjes en nieuwe koninginnen komen.

Met behulp van dna-technieken kon het onderzoeksteam bepalen wie de 'oermoeder' van de onderzochte populatie was. Hierbij werd gekeken naar gedeeltes van het dna die niet coderen voor een gen, zogeheten junk dna, omdat er verder weinig verschil is tussen het genetisch materiaal van de koningin en haar nakomelingen. Deze gegevens combineerden de onderzoekers met waarnemingen van de nesten.

Plaag
De onderzochte mierenpopulatie bestond uit driehonderd kolonies die allemaal afstamden van dezelfde mierenkoningin. De dochterkoninginnen van die mier startten een eigen kolonie, maar uit het onderzoek bleek dat maar een kwart van die dochters ook daadwerkelijk nageslacht produceren. Volgens de onderzoekers zijn er maar een paar koninginnen die alle eitjes leggen, maar dat kunnen ze wel hun hele leven volhouden.

Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen belangrijk bij het bestrijden van mierenplagen. Inzicht in de voortplanting van mierenkoninginnen kan helpen om bestrijdingsmiddelen doelgerichter te maken. Maar de Amerikanen plaatsen hier ook kanttekeningen bij omdat ze niet weten of hun conclusies voor alle elfduizend mierensoorten gelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden