Straatbeeld

Het Rokin is een fascinerende en interessante puinhoop (****)

Er zullen weinig Amsterdammers zijn geweest die emotioneel afscheid hebben genomen van het voormalige Fortispand aan het Rokin. Een onwelkome puist was het, die in viezige roze vleestinten stond te blinken op een plek waar eigenlijk iets oogstrelends had moeten staan.

null Beeld Het Parool/Homeira Rastegar
Beeld Het Parool/Homeira Rastegar

Om die blunder goed te maken wordt het Rokin momenteel strakgetrokken in het kader van het grootscheepse Rode Loperproject. Op de plek van het Fortisgebouw komt een aantal keurig nette vervangers, met onder meer een winkelcentrum, appartementen en een flagshipstore van Marks & Spencer. Op de digitale plantekeningen flaneren mensen langs glanzende puien en zitten ze onder frisgesnoeide groene boompjes diep tevreden te wezen. Prachtig allemaal, al is het te hopen dat het geheel straks niet zal lijden onder al die brave aangeharktheid. Elke stad heeft tenslotte rafelrandjes nodig, al zijn het er maar een paar.

Nu is het Rokin één en al rafelrand. Sterker nog: het is een grote puinhoop, maar wel een interessante puinhoop. Met de sloop van het Fortisgebouw is er een gat in de stad ontstaan, dat op meer dan één manieren fascineert. Vanachter de slordig geplaatste bouwhekken en onduidelijke machines heb je plotseling uitzicht op een aantal huizen aan de Nes, die zich op hun beurt lijken te verbazen over de hoeveelheid licht en lucht die ze ineens krijgen. Het is een gek gezicht.

Champagne
Voor de Nesbewoners zal het effect nog vreemder zijn. Heb je jaren in de koude schaduw van zo'n zalmroze bakbeest gezeten, schijnt de zon ineens je woonkamer binnen en kun je vrijelijk over het Rokin uitkijken. Een rommelig Rokin weliswaar, maar toch. Je zou er een fles champagne voor opentrekken als de situatie niet tijdelijk was geweest: straks moeten ze gewoon weer hun lichtschuwe bestaan voortzetten.

Het is eigenlijk wel jammer dat er al een heel plan voor het nieuwe Rokin klaarstaat. Want het is prettig fantaseren wat je allemaal met die nieuw verworven ruimte had kunnen doen. Was dit bijvoorbeeld niet dé kans geweest om eindelijk eens een echt knus plein in Amsterdam te creëren, met een onbeschaamd dramatische fontein zoals op de Grote Markt in Antwerpen? Of een fijn groen stadspark, waar je na een vermoeiende dag sjokken door de Kalverstraat op een handdoekje kunt neerstrijken om bij te komen?

Mogelijkheden te over met zo'n gat in de stad. Hoe het nieuwe Rokin straks ook zal uitpakken: het nepmarmeren monster is voorgoed verdwenen. En dat alleen al is winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden