PlusAchtergrond

Het RIVM is hard op zoek naar de oorsprong van de nieuwe besmettingen

Een 98-jarige vrouw in Wuhan die hersteld is van het virus mag naar huis.Beeld AFP

Het Maasstadziekenhuis in Rotterdam sluit de intensive care vanwege Covid-19 en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is helemaal dicht. Het RIVM zoekt ondertussen naar de bron.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland stond maandagochtend op 11. Hoewel dat vergeleken met de aantallen in China (ruim 80.000), Zuid-Korea (4212) en Italië (1694) minimaal is, zijn de gevolgen door het hele land merkbaar. Om te voorkomen dat meer mensen besmet raken is onder andere het Beatrix­ziekenhuis in Gorinchem gesloten. Daar mogen geen bezoekers en geen nieuwe patiënten naar binnen. Wie al binnen was, moet binnen blijven. Alleen medewerkers mogen in- en uitlopen. Dat zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op een persconferentie zondagmiddag.

Het RIVM is hard op zoek naar de oorsprong van de nieuwe besmettingen. Was er bij de eerste ­zeven patiënten nog een duidelijke link met risicogebied Noord-Italië, bij de nieuwste ­patiënten is de bron een raadsel. En dat baart zorgen, zo werd duidelijk op de persconferentie.

Bruins roept iedereen die recent in een risicogebied is geweest (China, Zuid-Korea, Iran, ­Singapore of Noord-Italië) nu op al bij geringe klachten thuis te blijven. Een bescheiden maatregel vergeleken met omringende landen, die voor grover geschut kiezen. Zo worden in Engeland en Duitsland op diverse plaatsen scholen gesloten, en roept de overheid in België en Frankrijk op voorlopig niet meer te kussen of handen te schudden. Dat vindt minister Bruins niet nodig. “Ik vind dat iedereen gewoon even gezond moet nadenken.”

De minister zegt continu naar ‘passende maatregelen’ te zoeken, maar wil die baseren op ­adviezen van de het RIVM en de GGD.

Alarmbellen

Ruim een week geleden meldde een 49-jarige vrouw uit Nieuwendijk zich bij de spoedeisende hulp van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Ze werd opgenomen op de ic en lag daar aan de beademing. Bij de opname was geen reden om te testen op corona, zegt medisch directeur ­Robert Chabot. De vrouw was immers niet in een van de risicogebieden geweest en had ook geen contact gehad met een besmet persoon. De toen geldende protocollen zeiden dat testen niet nodig was, aldus de medisch directeur. Het RIVM wilde daar zondag niet concreet op ­ingaan, maar een woordvoerder wilde wel kwijt: “Het staat een ziekenhuis altijd vrij om te testen.”

Na een week verslechterde de toestand van de vrouw en werd ze overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar ­gingen alarmbellen rinkelen en werd alsnog een test gedaan. Het resultaat werd zondagmiddag duidelijk: corona.

In het Beatrix­ziekenhuis in Gorinchem mag alleen personeel nog in of uit.Beeld ANP

In Rotterdam deed zich een soortgelijke situatie voor. Bij een patiënt die daar op de intensive care lag, is bij een eerste test het coronavirus vastgesteld. De patiënt verbleef van 22 februari tot en met 29 februari op de afdeling en is daarna overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens het ziekenhuis was er volgens het toen geldende RIVM-protocol geen aanleiding om deze patiënt te testen. De overige patiëntenzorg in het ziekenhuis gaat vooralsnog door.

Het Europese hoofdkwartier van Nike, dat in Hilversum is gevestigd, is maandag en dinsdag gesloten. Het pand wordt grondig gereinigd ­omdat een van de medewerkers het virus heeft. De besmette medewerker moet veertien dagen thuis blijven.

Vorige week werd al bekend dat de vestiging Atlas Arena in Zuidoost, van kinderopvang­organisatie Compananny, minimaal twee weken dicht blijft. De moeder van een kind, haar partner en het kind zelf, zijn besmet met het ­coronavirus. Sommige Amsterdamse basisscholen nemen ook maatregelen en er wordt ­afgesproken elkaar geen hand meer te geven.

Dit gebeurt allemaal op eigen initiatief: de GGD heeft in een brief aan scholen en opvanglocaties laten weten dat er geen verdere maat­regelen zijn in de gemeenten Diemen en Amsterdam. ‘Het huidige beleid is gericht op het tegengaan of vertragen van verspreiding van het coronavirus. In geval van een besmetting, of een verdenking hiervan, plaatsen wij personen in thuisisolatie.’

In het ergste geval betekent dit dat een patiënt door de burgemeester of voorzitter van de ­Veiligheidsregio kan worden gedwongen thuis te blijven.

Wuhan

Wereldwijd stond de teller maandagochtend op 89.073 besmettingen. Waar Nederland nog in de stijgende fase zit, neemt het aantal besmettingen in het Chinese Wuhan, de regio waar de uitbraak van het virus begon, juist af. In de miljoenenstad wordt voor het eerst sinds de uitbraak van het virus een noodziekenhuis gesloten. Daar zijn de laatste herstelde patiënten inmiddels naar huis gestuurd, berichten Chinese staatsmedia.

Hoewel het aantal nieuwe besmettingen in Wuhan nog niet eerder zo laag is geweest als zondag, blijft Covid-19 wereldwijd zorgen baren. Dat is mede doordat de precieze risico’s van het relatief nieuwe virus nog niet helemaal duidelijk zijn. Mensen worden bang van zaken waar ze geen controle over hebben. Maar de GGD benadrukt: paniek is nu niet nodig.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden