Plus

Het regent golfballen in Zunderdorp

Op de golfbaan Waterland verdwijnt nog wel eens een bal in de sloot of de berm. De 74-jarige Guus Klein uit Zunderdorp verzamelde er 28.162 voor het goede doel.

Op het leitje aan de wand in de keuken houdt Guus Klein haar persoonlijke score bij Beeld Dingena Mol
Op het leitje aan de wand in de keuken houdt Guus Klein haar persoonlijke score bijBeeld Dingena Mol

Ze houdt de score bij op zo'n ouderwets leitje in de keuken. Daar staat nu op: 28.162. Dat zijn 28.162 golfballen die Guus Klein uit Zunderdorp in de afgelopen tien jaar uit de sloot en de berm naast de golfbaan viste en mee naar huis nam. Daar heeft ze al die ballen eerst gewassen en daarna schoongeborsteld. Ze heeft er aardigheid in, zegt de 74-jarige Zunderdorpse op de vraag naar het waarom.

En het is voor het goede doel. Als de ballen zijn schoongemaakt en in zakjes verpakt, gaan ze in de verkoop voor 20 cent per stuk. Met de opbrengst heeft de oude hervormde kerk in het dorp een reparatie van het dak kunnen betalen en ook is het orgel opgeknapt. Volgende maand is er weer boerenmarkt in het dorp en dan zal er ook weer een kraam staan met tweedehands golfballen, zo goed als nieuw.

Het verzamelen van de ballen is begonnen, vertelt mevrouw Klein, als gevolg van haar andere hobby: het oprapen van zwerfvuil in en rond het dorp. "Ik ga twee keer per week op pad met zo'n knijper en een plastic zak. Je komt de gekste dingen tegen. Er is een parkeerplaats buiten het dorp waar steeds peuken en lege blikjes en zakjes liggen, maar ook condooms en zelfs spuiten. Er gebeurt daar van alles."

Met de schrik vrij
Tussen het zwerfvuil kwam ze dus ook steeds golfballen tegen, met name in het gras van de dijk die naast hole 6 ligt. Dat is een lastig deel van de Waterlandse golfbaan, waar zeker bij harde wind de ballen alle kanten op vliegen. Dat laatste vertelt Jos Dreesens, die een stuk land aan de overkant van het water in bezit heeft en zelfs daar af en toe een bal vindt. Zijn hond is tijdens een wandeling wel eens door een afgezwaaid projectiel getroffen, maar kwam gelukkig met de schrik vrij.

Ook Dreesens is verzamelaar van afgedwaalde golfballen. Hij bundelde de krachten met zijn overbuurvrouw Klein - een verstandig besluit want tegen haar collectievaardigheden kan niemand in Zunderdorp op. Een andere inwoonster van het dorp moest onlangs worden opgenomen in een verpleeghuis en liet bij haar vertrek een partij van zesduizend gevonden golfballen achter voor het goede doel, maar zelfs dat was klein bier.

Wat is het geheim van Klein? "Ik sla mijn slag als de baggeraars aan het werk zijn geweest. Krozen noemen wij dat hier. De baggeraars maken de sloot schoon en gooien de prut in de berm. Ik trek mijn laarzen aan en ga met een hark door die prut heen. Als je zo'n plak omdraait, zitten er soms honderden ballen tussen."

Teil met sop
Hetzelfde geldt voor de berm naast de golfbaan wanneer het gras net is gemaaid. Dat is de beste tijd voor de golfballenverzamelaar. Klein neemt de ballen mee naar huis, zet ze twee weken buiten in een teil met sop en maakt de geweekte ballen daarna één voor één schoon met een nagelborsteltje. In een van de kamer staan twaalf bananendozen met golfballen te wachten, keurig verpakt in plastic zakjes.

Veel golfers heeft mevrouw Klein niet in haar kennissenkring, maar daar komt Dreesens kijken. Die golft zelf een paar keer per jaar, maar heeft veel golfende vrienden. "Zij kopen soms vijfhonderd ballen of duizend tegelijk. Er zitten ballen van bekende merken bij. Daar betaal je nieuw een paar euro voor." De opbrengst wordt keurig verdeeld tussen de kerk en Oud in Afrika, een hulporganisatie voor senioren in Ethiopië waar Dreesens zich voor inzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden