Column

Het rechtse bijtertje tegen linkse hobby's

Michiel CouzyBeeld Wolff

Ze ageert tegen krakers en tegen hoofddoekjes bij de politie. Ze protesteert tegen al te gerieflijke opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers en openlijk geknuffel van uitkeringstrekkers; Marianne Poot is het rechtse bijtertje van de VVD-fractie.

Deze week was ze er snel bij om een spoeddebat aan te vragen over de grimmige viering van de WK-kwalificatie van het Marokkaanse voetbalelftal en spoorde ze aan tot maatregelen tegen de 'intimiderende relschoppers' rond het Mercatorplein.

De VVD heeft in Amsterdam een traditie met woordvoerders 'law and order' die voortdurend hameren op handhaving en streng optreden.

Tot begin dit jaar was Dilan ­Yesilgöz verantwoordelijk voor het rechtse geluid en daarvoor Bas van 't Wout. Zij zitten nu allebei in de Tweede Kamer, een promotie die aantoont dat conservatieve woordvoerders in Amsterdam snel opvallen.

Poot, voorheen een wat kleurloze woordvoerder Financiën, is als opvolger van Yesilgöz uitgegroeid tot een prominente VVD'er. Op de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staat ze op nummer twee, achter de onbetwiste leider Eric van der Burg.

Poot moet met haar geluid de ruk naar links compenseren die de VVD in Amsterdam heeft gemaakt onder Eric 'hoe meer asielzoekers, hoe beter' van der Burg.

Bij de presentatie van het verkiezingsprogramma zei Van der Burg drie keer dat het geen links programma is. Wie zo vaak iets ontkent, heeft iets te verbergen: meer zonnepanelen, investeringen voor fietsers en in openbaar vervoer, hogere toeristenbelasting, schoonmakers in dienst en vrachtwagens uit de woonwijk.

Hoe links wilt u het hebben?

Uiteraard staan er ook gebruikelijke stokpaardjes in, zoals meer handhaving, ontruiming van kraakpanden en minder ­sociale huurwoningen.

Van der Burg denkt dat hij met een ruk naar links meer kan ­bereiken in de stad die, zoals zoveel grote steden, progressiever en groener stemt. Met zijn plannen kan zijn partij dan makkelijker aanschuiven in een college met GroenLinks, een van de ­favorieten voor de overwinning in Amsterdam.

Van der Burg laat met deze tactiek wel een gat open op rechts. Een gat dat nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) graag zal willen vullen, met standpunten over een strikter immigratie­beleid, minder islam en een ­keiharde aanpak van draaideurcriminelen.

Kennelijk verwacht Van der Burg dat de schade op rechts wel mee zal vallen, omdat de typische VVD'er uit Amsterdam-Zuid, de klassieke liberaal, de standpunten van FvD te stevig zal vinden.

Maar het kan ook zijn dat die klassieke liberale huizenbezitter te verontwaardigd is over de nieuwe erfpachtplannen die door Van der Burg zijn ingevoerd en dat hij toch kijkt naar alternatieven op rechts, zoals CDA en FvD.

Marianne Poot moet de uittocht van VVD-stemmers naar rechtsere partijen tegengaan. Vandaar dat ze de vrije hand krijgt om te strijden tegen al te linkse hobby's.

Met deze rolverdeling lonkt de VVD naar beide kanten, met het risico dat de kiezer op den duur niet meer weet waar de partij nu écht voor staat.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden