Column

Het recept voor oud-Hollandse vertraging

Jeroen Wollaars.Beeld Floris Lok

De Heinrich-Heine-Straße in Berlijn ziet eruit alsof er al vijftig jaar niets is veranderd. Ik fiets al een paar dagen door die stad, op zoek naar een buurt en een huis. Beetje inburgeren, beetje uitburgeren. Deze straat is grauw en lelijk, het regent.

Ik moet aan thuis denken.

'Als de zondvloed komt, ga ik naar Nederland, want daar gebeurt alles vijftig jaar later.' De uitspraak is niet van Heine, maar wordt wel vaak aan hem toegedicht. En ineens zie je de trage voorspelbaarheid van Nederland.

Die waarin er ophef is omdat een RTL5-reality-show niet echt zou zijn. Er waren maagden en er waren dates - maar dat bleken acteurs te zijn. Er was een regisseur die ingreep als het allemaal te saai werd. Juist. No shit Sherlock.

Niet zozeer het principe, maar de ophef is lachwekkend. De krant die het onthult doet alsof ze Pulitzer Prizemateriaal in handen heeft: 'Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt...' Je hoeft geen verstand van reality-tv te hebben om te weten dat wat daar gebeurt niet echt is.

Wat wel helpt, is dat er mensen zijn met verstand van privacyzaken en ingewikkelde Kamerbrieven. Privacyonderzoeker Rejo Zenger is zo iemand. Hij ontdekte in een brief van Opstelten iets wat experts allang vreesden. Opstelten gaat namelijk bekijken of de camera's bij de grens ook voor iets anders gebruikt kunnen worden. Hij kreeg ooit toestemming van het parlement om ze te gebruiken voor het opsporen van mensensmokkelaars.

Nu ze er hangen, wil hij bekijken of ze ook gebruikt kunnen worden om, pak 'm beet, een openstaande boete te innen van iemand die voorbijrijdt. Staat er bij de afslag ineens een politieauto. Zo concreet staat het er nog niet, maar de deur staat op een kier.

En dit is Nederland: wat de overheid goed uitkomt, doet de overheid zo snel mogelijk. Wat de overheid niet goed uitkomt, negeert ze gewoon. Vijf (!) maanden (!) geleden verbood Europa het lang bewaren van ons dataverkeer. Want het is niet proportioneel om alles wat onschuldige burgers online doen te bewaren, tenzij die verdacht worden van iets. In andere landen werd de bewaarplicht meteen afgeschaft. Hier doet Teeven onderzoek: het recept voor oud-Hollandse vertraging. En het duurt. En het duurt...

Maar Heine zei het al. Over vijftig jaar zijn we vast af van onze bewaarplicht... Niet iets om trots op te zijn.


Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Jeroen Wollaars schrijft wekelijks een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld: j.wollaars@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden