'Het rapport over de stadsdelen is borrelpraat'

AMSTERDAM - De stemming was vanaf het begin duidelijk: de meeste PvdA-leden die donderdag in groten getale afgekomen waren op een partijbijeenkomst, keerden zich tegen een ingrijpende vermindering van het aantal stadsdelen.

Een lange stoet sprekers, vooral mensen met een politieke functie in een van de met fusie bedreigde stadsdelen, bekritiseert het rapport-Mertens, dat een halvering van het aantal stadsdelen bepleit.

Minder stadsdelen lossen de problemen niet op, betogen ze. "Het rapport is geen knip voor de neus waard," zegt fractievoorzitter Gery de Boer uit Oost-Watergraafsmeer: "Het rapport is borrelpraat."

Stadsdelen worden twee keer zo groot als Assen of Leeuwarden, voert een andere tegenstander aan. Dat is volgens hem zeer slecht voor de lokale democratie. En de voorgestelde fusie zal tientallen miljoenen kosten, voorspelt hij.

Volgens ex-wethouder Michael van der Vlis, een van de bedenkers en hartstochtelijke verdedigers van de stadsdelen, is er maar één echte reden voor dit rapport. "De regenten en bureaucraten van de Stopera vinden het vervelend om te overleggen met mensen die geen jaknikkers zijn."

Moties worden ingediend om het rapport 'geen basis' te laten zijn voor verdere besluiten en men vraagt om een 'grondige analyse'.

Een enkeling laat een ander geluid horen. Een 'gewoon' lid uit Centrum stelt voor de stadsdelen op te heffen. "Londen en Parijs hebben stadsdelen met 700.000 inwoners."

De verdediging van het rapport is in handen van de politici uit de Stopera: raadslid Frank de Wolf en de wethouders Tjeerd Herrema en Lodewijk Asscher. De Wolf vindt het 'geen verstandig besluit' om het rapport niet verder te bespreken.

Asscher probeert de schade te beperken. Kijk naar de handhaving van de leerplicht. Toen de stadsdelen die ieder voor zich controleerden, liep er veel mis. Kinderen waren daar de dupe van. Nu het centraal is geregeld, nota bene onder leiding van een stadsdeelvoorzitter, gaat het veel beter. "Er moet een Amsterdams antwoord komen op Amsterdamse problemen." Maar hij ziet dat verzet tegen de kritische moties kansloos is. Die worden allemaal aangenomen.

Maar de partijtop legt zich daar niet zomaar bij neer. De nieuwe voorzitter Michiel Geuzinge zegt dat de PvdA er 'ook vandaag niet uitgekomen is'. Er is haast geboden, want voor de zomer moeten er besluiten vallen. Binnen een paar weken komt er een nieuw voorstel.

Een van de critici protesteert direct. Dat is veel te kort voor een grondige analyse. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden