Het Ramses Shaffy Huis brengt jong en oud samen

Het Ramses Shaffy Huis, een woon-zorgcentrum voor jonge en oude kunstenaars aan de Oostelijke Handelskade is vrijdag geopend. Er is al een wachtlijst voor de speciale woningen.

De oudere en jongere kunstenaars betreden een pand aan de Piet HeinkadeBeeld Google Streetview

'Leef, riep Ramses altijd. Dit huis is hoe wij Ramses voortleven," zegt muzikant Gerard Alderliefste, waarop hij Vivre inzet op de vleugel waar Ramses naar verluidt veel op heeft gespeeld.

Het gebouw van woningcorporatie Stadgenoot aan de Oostelijke Handelskade bevat vierentwintig woningen voor ouderen en twaalf studio's voor jonge afgestudeerde kunstenaars van de Amsterdamse hogescholen voor de kunsten.

Interactie
Samen delen zij op de begane grond zes ateliers en een sociëteit voor lezingen, optredens en workshops. Op de gevel slaat 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' de hoek om en op het raam prijkt een foto van Ramses Shaffy.

"Jonge en oude kunstenaars bij elkaar, het was afwachten of het zou werken. Gelukkig gaat de interactie vanzelf," zegt initiatiefnemer en voormalig directeur van het Dr. Sarphatihuis Ed Cools.

Op de wachtlijst staan al honderd kunstenaars. Bestuurder Cools: "Ik had niet verwacht dat er zo'n run op die woningen zou zijn. Het is overweldigend. Er komen veel aanvragen binnen van mantelzorgers van oude kunstenaars."

Meer projecten
"We kijken daarom samen met Stadgenoot en Zorggroep Amsterdam Oost of we nog meer van dit soort projecten kunnen opzetten. En als er appartementen in dit complex vrijkomen, gaan we deze proberen aan het Ramses Shaffy Huis toe te voegen."

Liesbeth List, goede vriendin van Shaffy en tevens initiatiefnemer, kon wegens persoonlijke omstandigheden niet bij de opening zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden