Lezersbrief

‘Het probleem speelt nu. Mijn kind kan deze week niet naar school’

Het kind van Paroollezer Freya Zuidervaart kan deze week niet naar school. 

Een leeg klaslokaal. Basisscholen in Nieuw-West gaan deze week dicht vanwege het lerarentekort.  Beeld ANP
Een leeg klaslokaal. Basisscholen in Nieuw-West gaan deze week dicht vanwege het lerarentekort.Beeld ANP

Ik ben er een van, een van de ouders bij wie de basisschool van haar kind een week dichtgaat. Het is wereldnieuws, maar tegelijkertijd lijkt het niemand echt te kunnen schelen. Een mening heeft iedereen, ‘maar op mijn school is niks aan de hand’. Think again: dat is wel zo, alleen ze vertellen je het niet.

En ik ben verdrietig, heel erg verdrietig. Want inmiddels gaat het niet meer om een zak geld, oppas regelen of een dag staken. Het gaat om míjn kind, dat vijf dagen in de week naar de basisschool gaat om te leren lezen, schrijven en rekenen, vriendjes te maken en te gymmen. Hij legt daar de basis voor zijn verdere leven, van zijn studiekeuze tot zijn carrière. Het begint bij de basisschool.

En die basis is kapot, althans, die vertoont hevige scheuren. Scheuren die jarenlang zijn dichtgekit en ge­plakt. Elk zwangerschapsverlof, elke pensioenleeftijd of verhuizing, is een mokerslag op de toch al gammele basis. Het gaat niet meer.

Op het moment dat de juf ziek is, wordt dat opgelost door een intern begeleider voor de klas te zetten. ­Probleem opgelost, toch? Nee, alle kinderen die extra lees- en taalles nodig hebben, krijgen die daardoor niet. Gymleraar scheurt zijn kruisbanden? Oplossing: geen gymles meer. Langdurig zieke? We zetten de onderwijsassistent voor de klas. Ge­volg: werkdruk voor andere leraren stijgt, want ze hebben geen assistent. En nog erger: de onderwijsassistent is geen leerkracht. Ze zijn geweldig en doen met alle liefde hun werk, maar ze hebben niet de kennis van een gediplomeerde leerkracht.

Verdelen over andere klassen en dagjes thuis houden, een vierdaagse schoolweek... Pleisters, niet voor de lange termijn. Al die tijdelijke maatregelen raken vooral de kinderen die het al lastig hebben op school. Kin­deren die wat extra aandacht nodig hebben bij rekenen of taal, omdat dat niet hun sterkste punten zijn.

De overheid denkt voornamelijk in termen van geld en maatregelen, waardoor er misschien over zes jaar een aantal leerkrachten bijkomt. Maar het probleem speelt nu. En mijn zoontje zit nu op de basisschool. En hij heeft recht op goed onderwijs.

Net zoals alle ruim 5000 kinderen van de gesloten scholen in Nieuw-West. Nee, alle kinderen in Nederland verdienen dat. Jouw zoon of dochter en ook die van mij.

Ouders: meng je in de discussie en laat van je horen. Het is bijna te laat.

Freya Zuidervaart, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden