Column

'Het Poolse ras, wat zou dat zijn?'

Als ik niet weet wat een woord precies betekent, zoek ik de juiste definitie op. Die van racisme bijvoorbeeld.

Wikipedia zegt: 'De verzamelterm voor alle opvattingen die aan het begrip ras een doorslaggevende betekenis toekennen bij het vaststellen of veronderstellen van karaktereigenschappen, fysieke eigenschappen en geestelijke vermogens.'

Ombudsman Alex Brenninkmeijer zei gisteren in Buitenhof dat het politieke tij in Nederland racistisch is. Als voorbeeld noemde hij het Polenmeldpunt van de PVV om mensen uit Midden- en Oost-Europa buiten de deur te houden of aan te geven.

Je kunt dat Polenmeldpunt onethisch vinden, maar het heeft niets met racisme te maken. Het Poolse ras, wat zou dat zijn? Ik maak me sterk dat als Polen en Nederlanders hun dna laten testen, geen karaktereigenschappen naar boven komen die je alleen aan Polen en niet aan Nederlanders kunt toeschrijven.

Brenninkmeijer beschuldigde Den Haag dus van iets waarvan hij zelf niet weet wat het is. Met Brenninkmeijer in de hand zou ik kunnen beweren dat Den Haag fascistischer wordt. In het fascisme speelt racisme immers een dominante rol. Als Den Haag racistischer wordt, wordt het ook fascistischer.

Dat is onzin.

Brenninkmeijer vond het ook belachelijk dat de voorzitter van de Tweede Kamer niet had ingegrepen toen het debat met in zijn ogen grofheden werd gevoerd. Hij meende dat de voorzitter de leden had moeten verzoeken andere, beschaafdere formuleringen te gebruiken.
Brenninkmeijer vindt dus dat parlementariërs gecensureerd moeten worden.

Stel dat mijn volksvertegenwoordiger een zeer grof besnaarde prostituee is met een vocabulaire van vijfhonderd woorden, dan zou die volgens Brenninkmeijer niet het woord mogen voeren. Dat is niet democratisch.

Wat te denken van een niet zo democratische man die vóór censuur is?
Ik geef toe: we leven in een overgangstijd. Het huis van de democratie wordt een bouwval als het niet snel wordt gerenoveerd.

Partijprogramma's blijken waardeloos te zijn, we worden uit nood geregeerd door twee partijen die tegengestelde ideologieën vertegenwoordigen, we worden gegijzeld door een Eerste Kamer die niet rechtstreeks gekozen is, en als we eindelijk iets besluiten, moet dat eerst langs 'Europa', want dat maakt de dienst uit. En dat allemaal in een tijd van crisis.

Politici discrimineren niet, mijnheer Brenninkmeijer, maar moeten worden gediscrimineerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden