Plus

Het politieke puzzelen is begonnen

Amsterdam stevent af op een stadsbestuur gesteund door vier partijen. Door de eisen van de Partij voor de Dieren is de meest groene coalitie geen optie meer.

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink met informateur Maarten van PoelgeestBeeld ANP

Een coalitie van drie partijen in de Stopera is niet mogelijk, zo constateert informateur Maarten van Poelgeest, na gesprekken met alle fracties in de nieuwe gemeenteraad. In het geval van GroenLinks, D66, PvdA is de meerderheid (23 van de 45 zetels) te krap. En winnaar Rutger Groot Wassink wil niet met de twee rechtse partijen VVD en D66 in zee. Blijft over: een combinatie van vier partijen.

Hoewel de informateur constateert dat Amsterdam groener en linkser is geworden na de verkiezingen, door de winst van zowel GroenLinks als Partij voor de Dieren (PvdD), is een college met deze twee partijen ingewikkeld. Dit komt doordat Johnas van Lammeren, lijsttrekker van PvdD, als enige voorafgaand aan de onderhandelingen harde eisen heeft gesteld voor de deelname van zijn partij aan een coalitie.

Allereerst wil hij de garantie dat een aantal belangrijke punten uit zijn verkiezingsprogramma in het coalitieakkoord komen, zoals een verbod op bont, op verkoop van levende kreeften op markten en een einde aan het afschieten van damherten bij Zandvoort.

Klare wijn
Bovendien wil Van Lammeren alleen meedoen in coalities waarbij zijn drie zetels nodig zijn voor een meerderheid in de raad. Hierdoor valt de meest groene en voor de hand liggende combinatie af: GroenLinks, PvdA, D66 en PvdD (26 zetels). Want ook zonder PvdD heeft deze combinatie al een meerderheid.

"Ik wil een donkergroen college, maar niet als wij boventallig zijn. Dan zijn wij niet nodig en kan een coalitie zeggen: maakt niet uit, we gaan het toch doen. Als kleinste partij ben je dan erg kwetsbaar," zegt Van Lammeren. "Wij schenken vooraf klare wijn, dan hoeven de onderhandelaars geen tijd te verspillen."

Groot Wassink is verrast door de houding van Partij voor de Dieren, want ook hij had de combinatie GroenLinks, D66, PvdA en PvdD als mogelijke coalitie genoteerd.

Geen recht
Door de eisen van de PvdD wordt Groot Wassink ook gedwongen om na te denken over een coalitie waarin alleen GroenLinks gegroeid is, en de drie andere deelnemende partijen de verkiezingen hebben verloren. Eerder zei Groot Wassink nog deze coalitie liever te vermijden, omdat dit geen recht zou doen aan de verkiezingsuitslag.

Het werk van de informateur zit er nu op. GroenLinks mag nu bepalen met welke partijen de coalitiebesprekingen van start kunnen gaan. Groot Wassink wil voor de paasdagen een uitnodiging sturen naar drie andere partijen om te gaan onderhandelen. "Ik zou zeer hopen dat de combinatie waarmee wij nu aan de slag gaan, het ook gaat worden."

Groot Wassink verwacht dat de onderhandelingen niet zo lang gaan duren als in 2014, toen er pas na bijna vier maanden een akkoord was. Van Poelgeest heeft aangegeven dat hij ook de volgende fase beschikbaar is als informateur.

Volg alles over de nasleep van de verkiezingen in ons blog.

Vier keer vier partijen

De fractie van GroenLinks mag beslissen hoe het nu verder moet. Dit zijn de vier opties waaruit deze groep van 10 raadsleden kan kiezen:

GroenLinks, D66, PvdA, SP: 26
GroenLinks, D66, SP, PvdD: 24
GroenLinks, VVD, PvdA, SP: 24
GroenLinks, VVD, PvdA, PvdD: 24

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden