PlusStraatbeeld

Het plein voor Scheltema draait alle allure de nek om

Timing is en blijft een kunst. Terwijl het op papier zo simpel kan lijken: ga als fameuze boekhandel níet verhuizen naar een plek die een jaar lang grondig op de schop gaat, want daar ga je spijt van krijgen.

Scheltema op het Rokin Beeld Roï Shiratski
Scheltema op het RokinBeeld Roï Shiratski

Maar soms moet je nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt, door de zure appel heen bijten en op de blaren zitten tegelijkertijd. Omdat je domweg geen andere keus hebt.

Die fameuze boekhandel is Scheltema. Na dertig jaar Koningsplein liep het huurcontract af en moest de winkel noodgedwongen een nieuw onderkomen zoeken. Een bittere pil: de locatie was perfect en vertrouwd en als Amsterdammer wist je niet beter. Tenzij je een Amsterdammer van de oudere garde was; dan herinnerde je je levendig dat Scheltema tot 1975 aan het Rokin was gevestigd.

Potpourri van bouwwerkzaamheden
In die straat huist de boekhandel al bijna een jaar weer. Van de nood werd een deugd gemaakt: Scheltema zou terugkeren op het honk en daarmee zou alles goed zijn. Dat is het helaas niet. Scheltema heeft het op het Rokin momenteel zwaar te verduren.

Het mag nog zo'n mooie zaak zijn, als die verzuipt in een potpourri van bouwwerkzaamheden dan is het goeddeels verloren. En het Rokin ís een rommelige bouwput waar je het liefst met gierende banden aan voorbij zou rijden.

En laat Scheltema nu net op het verkeerdste punt zitten: pal tussen het in de steigers staande pand van Gassan Diamonds en het in aanbouw zijnde luxe warenhuis van Hausmann.

Scheltema op de blaren
Alleen daardoor al valt de zaak volledig weg. Maar het ergste is het plein voor de deur, dat alle allure de nek omdraait. Wat best een aantrekkelijk pleintje had kunnen zijn, is een schoolvoorbeeld geworden van hoe het níet moet: een pokdalig landschap van grijze tegels die enkel in het leven geroepen lijkt om een zee van fietsen te huisvesten. Te midden van al die stalen rossen staan - onbegrijpelijk deprimerend - houten plantenbakken vol sigarettenpeuken en onkruid. Wie daar zin in heeft, kan er vanaf twee vaalgroene parkbankjes naar kijken.

Waarom in godsnaam? Het moet toch voor de gemeente niet al te moeilijk zijn een iconische boekhandel als Scheltema op weg te helpen door de fietsen naar elders te dirigeren, de kermitgroene vuilnisemmers uit het zicht te plaatsen en de plantenbakken vol te zetten met aantrekkelijk gebladerte. Dat is het blijkbaar wel. Daardoor moet niet alleen Scheltema, maar ook de Amsterdammer op de blaren zitten, tot het Rokin klaar is.

Heeft u tips of opmerkingen? Stuur een mailtje!

null Beeld Roï Shiratski
Beeld Roï Shiratski
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden