Plus

Het pistache-ijs van IJshoeve Sloten is zoals het hoort te zijn

Welke zomerse ijssmaken mag u dit jaar niet missen? Deze zomer testen we gedurende vijf weken vijf bijzondere smaken. Deze week: pistache en yoghurt-amarena van IJshoeve Sloten.

Het pistache-ijs is bijna hartig te noemen, zoals het hoort te zijn Beeld Hanna Bijl
Het pistache-ijs is bijna hartig te noemen, zoals het hoort te zijnBeeld Hanna Bijl

Aan ijssalons in Amsterdam geen gebrek, vooral ­binnen de Ring lijkt er haast op elke hoek wel een te ­zitten. De bekende Nutellawinkels daargelaten, blijft er nog steeds een indrukwekkend aantal ijszaken over om wekelijks uit te kiezen.

Voor de eerlijke verdeling ­proberen we in deze rubriek ijszaken uit alle hoeken van de stad aan bod te laten komen. Maar niet overal komen we dagelijks, dus waren we blij met de tip die een lezer ons stuurde: "Mochten jullie weer een keer aandacht besteden aan ijssalons (met ambachtelijk zelfgemaakt ijs) in Amsterdam, vergeet dan vooral ­IJshoeve Sloten niet ook te bezoeken." Dat laten we ons geen twee keer zeggen.

Deze nieuwe ijssalon in Sloten opende 1 juli haar ­deuren. Zoals de naam doet vermoeden, zit de zaak in een mooi gerestaureerde hoeve, aan het plein waar ook de historische molen van Sloten staat. Het is een wat merkwaardig plein met vooral veel garages, dus het is even zoeken naar de nieuwe ijssalon.

Op deze zomerse maandagmiddag is het er rustig. We kiezen, op aanraden van de vriendelijke jongeman achter de toonbank, de smaken pistache en yoghurt-amarena.

We zijn blij verrast: het pistache-ijs is heerlijk. Een echt goede ­notige pistachemaak in een romige, niet al te zoete ­basis. Je zou het bijna hartig kunnen noemen; ­pistache-ijs zoals het hoort te zijn.

In het yoghurtijs zijn amarenakersen verwerkt, een specialiteit die oorspronkelijk uit Bologna komt. Door de kers in te leggen in suikersiroop, krijgt hij zijn ­herkenbare, intense kersensmaak.

De amarena is niet te verwarren met de maraschinokers, een uit Kroatië ­afkomstige, in maraschinolikeur geconserveerde vrucht - bekend van de kers op de appelmoes. Die op zijn beurt ook weer niet te verwarren is met de gele, groene en rode geconfijte kersen (bigarreaux) die nogal eens in chipolatapudding worden gebruikt.

De kersen in dit yoghurtijs zijn overduidelijk van amarena-origine, en heel erg lekker. We proeven ­friszure yoghurt, precies romig genoeg, met intens ­kersige strepen erdoorheen en fijn grote stukken kers.

Zoals een echt goede kersenvlaai ook overheerlijk kan zijn: fris en zuur en zoet en fruitig. Het is voor veel ­Amsterdammers misschien een stukje fietsen, maar de reis wat ons betreft dubbel en dwars waard. In de zon op een bankje voor de hoeve is het goed kersen eten.

Lees ook onze recensie van het ricotta-vijgenijs van Van Soest (****).

Waar IJshoeve Sloten, Sloterweg 1335
Smaken pistache en yoghurt-amaranta
Prijs €2,50 voor twee bolletjes
Oordeel *****

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden