Column

Het partijprogramma van de kanslozen met een missie

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Je leest het zoveelste bericht dat homo's in elkaar geslagen zijn. Waarom dat geweld?

Geweld pas je toe wanneer je je daar over niet schuldig voelt. Het kan zijn dat je wéét dat je iets verkeerd doet, maar je doet het toch. Er is dus iets dat je geweten overtroeft - of je hebt geen geweten. Het zou mij niets verbazen als er thuis bij de potenrammers wordt gesproken over 'vuile flikkers', en dat het woord van God er dan wordt bijgehaald - en vooral dan het verhaal van Lot - om het plegen van geweld te rechtvaardigen.

Wat niet mag van onze wet, mag dan wel van Allah - en als iets wel van de wet mag en niet van Allah, dan is er dus altijd een instantie die je daden goedkeurt. Zo zwemmen de tegenstrijdigheden als een school vissen door hun van religie doortrokken cultuur.

Zijn ze Nederlander of Marokkaan, of Turk, of Amsterdammer of Rotterdammer? Moeten ze altijd Allah gehoorzamen of alleen thuis? Moeten ze doen wat de imam zegt, of wat de onderwijzer beweert? Heeft de wetenschap gelijk of het Heilige Boek?

Verwarring in het hoofdje geeft valse meerstemmigheid in de geest. Al die identiteiten waarvan je gebruik kunt maken - je zou er schizofreen van worden.

Deze analyse is niet nieuw. We weten het al een tiental jaren. Maar zodra we tot ons door laten dringen wat de moge­lijke oorzaken van het geweld zouden kunnen zijn, zijn de ogen opeens blind, de oren doof en de tong verlamd.

Uit angst.

Angstzaaien is het partijprogramma van de kanslozen met een missie - je hebt maar een paar partijleden nodig om de boel te ontregelen en geweld is gratis en heeft een maximaal resultaat.

Gisteren werd ik wakker en hoorde ik op het nieuws dat Ayaan Hirsi Ali in Australië ernstig werd bedreigd en dus van haar reis moest afzien. In de ochtendkranten las ik over in elkaar geslagen homo's en een paar uur later was er een terreuraanslag in de metro van Sint-Petersburg.

"Maar de meerderheid is van goede wil en vindt dit ook walgelijk."

Dat geloof ik, maar die minderheid zijn er nog heel veel.

"En het heeft niets met de islam te maken. Die jongetjes kennen die Koran niet eens."

Nee, hun leiders en ouders misschien wel. Misschien ook niet. Laat Allah dat maar niet horen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden