Het Parool: zeventig jaar oud en springlevend

De redactie van Het Parool was tot 1964 aan de Nieuwezijds Voorburgwal gevestigd.

AMSTERDAM - Vandaag precies zeventig jaar geleden, op 10 februari 1941, verscheen het eerste nummer van verzetskrant Het Parool, opgericht door onder anderen Frans Goedhart.

Goedhart bediende zich ten tijde van de bezetting van de schuilnaam Pieter 't Hoen. De eerste krant in 1941, acht gestencilde A4'tjes, opende met de kop 'Wij willen dit niet'.

In het eerste nummer stonden onder meer artikelen over nieuwe anti-Joodse maatregelen, over secretarissen-generaal op ministeries die aan dergelijke maatregelen meewerkten, en over acties op straat van 'het onderwereldgespuis van de NSB', de Duits-vriendelijke Nationaal Socialistische Beweging.

In de krant van vandaag (71ste jaargang, nummer 20.341) staan we bij ons zeventigjarige bestaan stil met een fotografische terugblik, maar daartoe blijft het jubileum ook beperkt. Je kunt niet elke vijf jaar jubileren, en bovendien: Het Parool kent meerdere oprichtingsdata. In juli 1940 publiceerde Frans Goedhart al zijn Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen, een voorloper van Het Parool; om die reden staat onder de kop van de krant (zie boven) ook 'opgericht in het oorlogsjaar 1940'.

Die nieuwsbrief kreeg geen brede, landelijke verspreiding, maar nadat Goedhart onder anderen de socialistische voorman Koos Vorrink had ontmoet, werd besloten een nationale verzetskrant op te richten. De titel Het Parool was al voor de oorlog bedacht door journalist Maurits Kann, de ondertitel 'Vrij, onverveerd' kwam van Goedhart zelf. (BART MIDDELBURG)

Vandaag in Het Parool een fotoalbum

hetillegaleparool.nl

 De titel Het Parool was al voor de oorlog bedacht door journalist Maurits Kann, de ondertitel 'Vrij, onverveerd' kwam van Goedhart zelf.  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden