Het Parool schrapt de sterren bij de recensies

Het Parool stopt met het geven van sterren bij recensies. Het systeem, dat in één oogopslag laat zien hoe de kwaliteit van een kunstwerk wordt beoordeeld, functioneert niet meer zoals het is bedoeld.

Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen: 'De taak van recensenten is gecompliceerder' Beeld anp
Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen: 'De taak van recensenten is gecompliceerder'Beeld anp

De sterren boven het stuk in de krant zijn zwaarwegender geworden dan het geschreven oordeel van de recensent. Daarmee wordt de waarde van de recensie tenietgedaan.

Het toekennen van sterren is aan het begin van deze eeuw geïntroduceerd. Destijds heerste de opinie dat de kunstjournalistiek toegankelijker moest worden. De sterren zouden daarbij helpen, zij gaven op bondige wijze weer tot welke slotsom de criticus was gekomen. Deze werkwijze was overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar vooral in filmvakbladen de kwaliteit van films een ranking kreeg.

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool: "Er is sinds die tijd veel veranderd. Recensies zijn compacter geworden, er wordt door kunstredacties veel strenger geselecteerd en de opmars van sociale media heeft het snel en bondig formuleren van een mening over kunst gewoon gemaakt. Wij willen, door de sterren bij recensies weg te halen, benadrukken dat onze recensenten juist niet uit de heup schieten, maar op basis van hun specialistische kennis tot een afgewogen, zorgvuldig geformuleerd oordeel komen."

Eigen leven
De koerswijziging is mede ingegeven door het feit dat sterren in de loop van de tijd een eigen leven zijn gaan leiden. Op affiches en in advertenties voor films, voorstellingen en boeken wordt het aantal sterren geciteerd zonder enige context of inhoudelijke begeleiding. Daarmee wordt de indruk gewekt dat er harde kwaliteitscriteria bestaan die als vanzelf tot een afgerond oordeel leiden.

Ockhuysen: "De taak van recensenten is gecompliceerder. Zij plaatsen nieuwe kunstwerken in een context, informeren de lezer over de betekenis ervan en houden ook rekening met het feit dat de maker nog een belofte is of juist een ervaren kracht."

Meer ruimte
Het Parool biedt zijn recensenten in het nieuwe jaar meer ruimte de lezers te informeren over de kunsten. De wekelijkse filmpagina's op woensdag worden uitgebreid van vier naar zes. Ook de boekensectie op zaterdag breidt uit, vanaf februari, zodat er meer plek komt voor jeugdliteratuur en buitenlandse boeken.

De sterren verdwijnen overigens niet helemaal. Ze blijven gehandhaafd in de agenda in het zaterdagse magazine PS van de Week, omdat ze daar een nadrukkelijke servicefunctie vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden