Het Parool opnieuw World's Best Designed Newspaper

Het Parool is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot 'World's Best Designed Newspaper'.

Het Parool
Voorpagina's van Het Parool van vorig jaar Beeld Het Parool
Voorpagina's van Het Parool van vorig jaarBeeld Het Parool

Deze jaarlijkse prijs, uitgereikt door de Society for Newsdesign (SND), werd vrijdagavond in New York uitgereikt aan drie kranten: behalve Het Parool vielen The New York Times en Die Zeit in de prijzen.

Andere genomineerde dagbladen waren onder meer La Repubblica (Italië) en La Nación (Argentinië). In totaal beoordeelde een internationale jury van art directors en journalisten 152 dagbladen.

Champions League
Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen zei na het winnen van de prijs 'trots, vereerd én stomverbaasd' te zijn. Ockhuysen: "We weten dat Nederlanders een rijke geschiedenis hebben op het gebied van typografie en design. Maar twee keer achter elkaar de mooiste van de wereld worden - dat is zoiets als de Champions League binnenhalen, en het jaar erop gewoon nóg een keer."

"Het gaat trouwens niet om alleen de buitenkant," zegt Ockhuysen. "Hoe een krant eruit ziet, is in grote mate bepalend voor de wijze waarop die gelezen wordt. Een goed ontworpen krant verleidt de lezer kennis te nemen van de verhalen die gelezen moeten worden."

Tijdens de ceremonie in The New School op Fifth Avenue, ook bijgewoond door adjunct-hoofdredacteur Kamilla Leupen en art director John Koning, prees de jury van de SND de vindingrijkheid en vooral ook het ritme waarmee de redactie van Het Parool haar verhalen presenteert.

'Het moet een genot zijn om deze krant als dagelijkse nieuwsbron te kunnen raadplegen'.

Geheime code
Het Parool onderging in 2016 een metamorfose. Het idee van het ontwerp - een elegante krant met de kenmerken van dagbladen uit de jaren vijftig en zestig, toen gedrukte media nog blaakten van het zelfvertrouwen - werd door de hoofdredactie en door art directors John Koning en Floor Koop en daarna uitgewerkt door de Poolse ontwerper Jacek Utko.

Ockhuysen: "De wereld digitaliseert en dat geldt natuurlijk ook voor Het Parool; wij werken hard aan een nog betere site en aan een nieuwe e-paper. Maar we willen ook een papieren krant blijven maken die zelfbewust en krachtig is. Om het chic te zeggen: de toekomst behoort aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen."

De volgende jaarbijeenkomst van de Society for Newsdesign is in 2019 in Chicago. Ook wil de organisatie aan het einde van dit jaar een workshop organiseren in Amsterdam. SND-directeur Stephen Komives, verwijzend naar de dubbele winst van Het Parool: "We komen naar Nederland om de geheime code te kraken."

De voorpagina van de PS van het Jaar Beeld Het Parool
De voorpagina van de PS van het JaarBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden