Het overschreeuwen tekent de wanhoop van Dijsselbloem en co

Op de dag dat het CBS een nieuw werkloosheidsrecord meldt, het Amerikaanse weekblad The Atlantic bericht dat steeds meer Griekse kinderen met lege maag naar school gaan en de Financial Times rapporteert dat Frankrijk zijn begrotingsdoelstellingen voor 2013 gaat missen, trakteren de beulen van Europa - Dijsselbloem, Rehn, Asmussen, Regling en Hoyer - zichzelf op een felicitatiekaart in de vorm van een opiniestuk in The New York Times.

Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

Europe is responding staat erboven. 'Europa reageert' - en dan vraag je je meteen af waarop. Waarschijnlijk op de groeiende schare Amerikaanse criticasters - van Krugman tot Larry Summers, van Bernanke tot Joe Stiglitz, van Obama tot Robert Reich - die het hardvochtige lastenverzwaringsbeleid in steeds schrillere bewoordingen afwijst en daarmee ook bij ons steeds meer weerklank vindt.

Wellicht speelden ook de aanvallen op de academische onderbouwing van dat beleid een rol. In ieder geval was twee dagen eerder op internet het nerdy hoekje van linksige Amerikaanse bloggers bijkans uit zijn voegen gebarsten toen bleek dat een invloedrijk stuk van twee rechtse Amerikaanse economen die bewezen hadden dat hoge staatsschuld tot economische krimp leidt, broddelwerk was.

Waar de heren in elk geval geen woorden aan vuil maakten, was de werkloosheid, armoede, uitzichtloosheid en andere ellende die hun beleid in zowel Noord als Zuid veroorzaakt. Geen medeleven, geen greintje empathie.

Lastenverzwaren
Wel knisperende zelfgenoegzaamheid. De crisis is weliswaar nog niet voorbij, zo geven Dijsselbloem en co toe, maar we zijn toch maar mooi een stuk verder dan wie ook een jaar geleden voor mogelijk hield. Zo is iedereen fluks aan het lastenverzwaren geslagen en zijn werknemersrechten verder verschraald. Ook hebben we twee noodfondsen ter waarde van 750 miljard euro ingericht, waar Ieren, Portugezen en Grieken de gelukkige gebruikers van zijn. Ten slotte hebben we via de Europese Investeringsbank 70 miljard per jaar vrijgespeeld voor investeringen in de eurozone; op een economie van ruim 8600 miljard een kruimel. Om te besluiten met de uitsmijter dat 'dankzij onze vastberadenheid lastige maar noodzakelijke aanpassingen zijn doorgevoerd, waardoor de eurozone sterker uit de crisis te voorschijn komt'.

Het tekent de wanhoop van Dijsselbloem en co dat zij de desastreuze gevolgen van hun perverse beleid met dit soort pathetische zelffelicitaties moeten overschreeuwen.

Net Mr Bean die zichzelf tijdens zijn verjaardag op een armzalige steak tartare trakteert en zogenaamd verrast een verjaardagskaart opent die hij even daarvoor zelf op tafel heeft gezet.
Het zou zielig zijn als het niet zo tragisch was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden