'Het oude Ten Kateplein was stenig en had totaal geen uitstraling'

Het vernieuwde Ten Kateplein, dat vandaag officieel wordt geopend, werd in nauwe samenwerking met de buurt ontworpen. Deze aanpak krijgt navolging in heel West.

Het Ten Kateplein in West, nu met voldoende groen en plekken om te zitten.Beeld Elmer van der Marel

Op het Ten Kateplein in West rennen de kinderen door omhoog komende waterstraaltjes. 'Vooral de fonteintjes zijn een groot succes,' zegt Lea Witmondt.

Als buurtbewoonster was Witmondt betrokken bij de renovatie van het plein. 'Het oude plein was stenig en had totaal geen uitstraling. Bovendien werd er vaak gevoetbald, waardoor omwonenden last hadden van die ballen en het geluid.'

Stadsdeel West heeft de buurt nauw betrokken bij de opknapbeurt van het plein. 'Er werden brieven rondgestuurd met de vraag wie het leuk vond mee te denken,' zegt Witmondt. 'Zo werd een groep samengesteld van betrokken buurtbewoners.'

Die bewoners gingen eerst op de fiets langs Amsterdamse pleinen en inventariseerden daarna de wensen van buurtgenoten. 'Daar kwam uit dat er niet alleen speelruimte voor de kinderen en een oplossing voor het voetballen moesten komen, maar ook voldoende groen en plekken om te zitten,' zegt Witmondt.

Voorbeeld
De samenwerking met de buurt bij het Ten Kateplein is het voorbeeld voor andere pleinen in West, zegt stadsdeelbestuurder Dirk de Jager. Ook het J.J. Cremerplein, het Karel Doormanplein en het Van Beuningenplein zullen in samenspraak met de buurt worden vernieuwd.

Uiteindelijk werd voor het Ten Kateplein een ontwerp gekozen met speelruimte voor kinderen en een speciale voetbalkooi, die het geluid van het voetballen dempt. Op het plein komen diverse bankjes en vijftig bakken van natuursteen met beplanting. 'Er komen zelfs kruiden in die bakken, en wellicht kunnen bewoners later een bak adopteren en zelf beheren,' zegt Peter Ulle van stadsdeel West, die verantwoordelijk is voor het ontwerp. 'Dat vergroot alleen maar de betrokkenheid bij het plein.'

Ook Jasper Bax van café Bax, dat op de hoek van het plein zit, dacht mee over het ontwerp. 'We kwamen elke anderhalve maand samen om te vergaderen,' zegt hij. 'Het was echt te gek om mee te denken. En ik ben er trots op hoe het is geworden.'

 
Vooral de fonteintjes zijn een groot succes
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden