Plus

Het opendagencircus is begonnen: kinderen vertellen over hun tactiek

De een wil een middelbare school met een trap, de ander een groot speelplein. Het opendagencircus is weer begonnen. Hoe pakken de aanstaande brugpiepers het aan?

'Ik let erop of het gebouw mooi en leuk is, of de docenten aardig zijn, of de school er van buiten goed uit ziet en hoe groot het speelplein is' Beeld Charlotte Odijk
'Ik let erop of het gebouw mooi en leuk is, of de docenten aardig zijn, of de school er van buiten goed uit ziet en hoe groot het speelplein is'Beeld Charlotte Odijk

Aanstaande middelbare scholieren bezoeken gemiddeld tien, soms zelfs zestien scholen. Dat levert complexe schema's op en drukke open dagen. En kinderen die weten wat ze willen.

Sinds vorige week gaan hordes achtstegroepers, soms zevendegroepers, met ouders de ruim zeventig middelbare scholen in de stad af. Tactisch worden middagen naast avonden gepland, lessen bijgewoond en wordt niet alleen gekeken naar wat ze in kantines serveren.

Veel snoep
Scholen op hun beurt doen hun best leerlingen en hun ouders te verleiden. Soms met snoep - veel snoep, schrijft een ouder - met ballonnen, speciale scheikundelessen of warme chocolademelk. De leukste leerlingen van school worden ingezet om praatjes te houden en rondleidingen te geven.

Na de scholenmarathon volgt het invullen van de keuzelijsten, waarbij wordt geadviseerd zo veel mogelijk scholen te noteren. 10 maart is de deadline om de voorkeurslijst in te leveren bij de favoriete school. Ieder kind krijgt een lotnummer, dan volgt de loting en matching, en 5 april horen achtstegroepers op welke school ze zijn geplaatst.

Goed voelen
Sommige ouders hebben het nog moeilijker dan hun kroost. Karel Henk Maass: "Het is heel vervelend; zo veel keus en weinig zekerheid." Toch heeft hij er vertrouwen in dat zijn zoon op een goede school komt. "Het lijkt me sterk dat je niet in je top 10 terechtkomt. En anders zorg ik er wel voor." Kadim Aljallabi is nogal onder de indruk van het complexe lotingssysteem. "Maar ik hoorde dat alle scholen in Zuid wel goed zijn." Een moeder houdt haar advies aan haar kroost simpel: "Goed kijken, goed voelen."

Hoe pakt de nieuwe lichting scholieren het aan? Tijdens een open avond op het Berlage Lyceum vertelden kinderen over hun tactiek.

Roos Bleeker (rechts, 11)
Oscar Carréschool, Zuid
Op pad met vader en een vriendin

"Ik vind het heel spannend. In een boekje heb ik alle scholen bekeken. Mijn voorlopig advies is vmbo-t-havo, dus ik kijk bij scholen waar ze dat allebei hebben. Ik heb eerst met mijn moeder en vader aan de keukentafel scholen uitgezocht en nu gaan we er twaalf bezoeken."

"Het allerbelangrijkste vind ik dat een school verschillende culturen heeft. Dat is op mijn basisschool ook zo. Verder moet het gezellig zijn en er moet een goede gymzaal zijn. Ik denk dat ik het St. Nicolaas of het Spinoza Lyceum het leukste vind, maar ik moet er eerst nog gaan kijken."

Roos Bleeker (rechts) Beeld Charlotte Odijk
Roos Bleeker (rechts)Beeld Charlotte Odijk

Serano Ganpat (12)
A. Bekemaschool, Duivendrecht
Met vader op pad

"Het lijkt me leuk om naar een school te gaan met een trap, dat hebben we niet op de basisschool. Ik let ook op kluisjes, de kantine - of ze veel keus hebben en een broodje kroket verkopen - of de gymzaal goed is en of ze niet te streng lesgeven."

"Ik heb nu vmbo-t-havo als voorlopig advies, dus het kan nog havo worden. Ik kijk wel alleen op scholen waar ze ook vmbo-t hebben. Het Berlage Lyceum heeft veel verschillende kinderen, dat vind ik ook belangrijk. Hij komt zeker in mijn top 3."

Serano Ganpat Beeld Charlotte Odijk
Serano GanpatBeeld Charlotte Odijk

Lev Krikken (links, 11) en Ali Aljallabi (12)
Basisschool Oostelijke Eilanden, Centrum
Gaan altijd samen op pad, met een van beide vaders

Ali: "Ik ga zestien scholen bekijken, ik heb voorlopig havo-vwo-advies. Ik let erop of het gebouw mooi en leuk is, of de docenten aardig zijn, of de school er van buiten goed uit ziet en hoe groot het speelplein is."

Lev: "Omdat ik vorig jaar al zes scholen heb gezien, hoef ik er dit jaar nog maar tien. Ik heb vwo-advies en best veel keus, maar ik vind het spannend of ik naar de school kan waar ik straks het liefste heen wil."

Ali: "Een gemengde school vind ik belangrijk. En dat het niet meer dan een half uur fietsen is vanaf mijn huis."

Lev Krikken (links) en Ali Aljallabi Beeld Charlotte Odijk
Lev Krikken (links) en Ali AljallabiBeeld Charlotte Odijk

Mimi Geusebroek (11)
Willemsparkschool, Zuid, groep 7
Op pad met vader

"Je moet zo veel scholen zien dat ik alvast ben begonnen. Ik weet dat ik naar het gymnasium mag en wil dertien scholen bezoeken. Ik kan dat maar beter een beetje verdelen, dan hoef ik er volgend jaar niet zoveel."

"Ik let vooral op of ik me fijn voel in een gebouw en of de lesmethode bij me past. Het Vossius, Barlaeus, Amsterdams Lyceum en het Berlage lijken me leuk. Ik vind het ook heel belangrijk dat er veel aandacht is voor theater en muziek, want dat is geweldig en ik zit nu al bij Kinderen voor Kinderen."

"Het Berlage is een leuke school, omdat alle niveaus bij elkaar zitten. Je moet namelijk niet oordelen of iemand leuk is of slim op basis van het niveau dat ze doen."

Mimi Geusebroek Beeld Charlotte Odijk
Mimi GeusebroekBeeld Charlotte Odijk

Oghogho Osarobo (11)
De Blauwe Lijn, Zuidoost
Op pad met vader en moeder

"Ik heb al drie scholen gezien en ik vond de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert heel leuk, omdat het
gezellig leek en we sportdrankjes gingen maken bij scheikunde."

"Ik heb havo-vwo-advies en mijn moeder wil liever dat ik naar een school ga die niet in Zuidoost is. Dan kom ik kinderen van buiten de buurt tegen. Ik ken wel kinderen die op hun laatste keus terecht­kwamen, dus ik vind het heel spannend om te kiezen en pas later te weten naar welke school ik mag."

Oghogho Osarobo Beeld Charlotte Odijk
Oghogho OsaroboBeeld Charlotte Odijk

Pijke Maass (11)
De Ark, Zuid
Op pad met vader

"Ik kijk vooral of ik mezelf zie rondlopen op een school, tussen al die leerlingen. Het liefst ga ik naar een school waar je zelf een beetje mag plannen hoe je werkt, zoals het Montessori Lyceum."

"Ik kijk ook hoe groot de klaslokalen zijn, of de leraren me leuk lijken en of de sfeer goed is. Een mooi gebouw is zeker belangrijk. Ik ben niet zo zenuwachtig of zo; ik heb nog geen school gezien waar ik echt niet heen wil."

Pijke Maass Beeld Charlotte Odijk
Pijke MaassBeeld Charlotte Odijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden