Het Oosten en AWW heten Stadgenoot

AMSTERDAM - De woningcorporatie die is ontstaan uit de fusie tussen AWV en Het Oosten, heet Stadgenoot. Met de fusie wordt Stadgenoot de derde corporatie van de stad.

Eigen Haard is de grootste, met 38.000 huizen in Amsterdam. Rochdale heeft er 34.000. AWV en Het Oosten hadden samen zo'n 33.000 woningen in hun bezit.
Stadgenoot is vooral sterk vertegenwoordigd in Oud-West, Geuzenveld-Slotermeer, Bos en Lommer, De Baarsjes, Gaasperdam, de Transvaal- en Oosterparkbuurt, maar ook in De Banne en in Nieuwendam Noord.

In die gebieden wil Stadgenoot beginnen met zogenoemde buurtentrees. In deze wijkpunten zetelt de huismeester, maar worden ook computers geplaatst, opdat bewoners gemakkelijk vragen en klachten naar de corporatie kunnen mailen. Ook kunnen bewoners hier terecht met ideeën voor buurtinitiatieven.

Dat is ook de filosofie achter de nieuwe naam: Stadgenoot wil meer samenwerken met, luisteren naar en openstaan voor de burger. 'Stadgenoot wil het voor alle stadgenoten mogelijk maken prettig te leven in de stad,' aldus de brochure.
Wat nu buurtentree zal heten, werkte al langer als steunpunt - maar dat wordt te vaak geassocieerd met uitsluitend ouderenzorg, zegt een woordvoerder. ''Deze entrees zijn bedoeld voor iedereen.''

Bij de fusie zijn geen banen verloren gegaan. De medewerkers zitten nu gdeeltelijk in het oude pand van Het Oosten aan de Sarphatistraat, gedeeltelijk in het kantoor van AWV op het Bos en Lommerplein.

Het Oosten heeft onlangs het monumentale politiebureau pal naast zijn kantoor aangekocht. De twee panden worden samengetrokken. Over anderhalf jaar moet de verbouwing klaar zijn, en zullen alle medewerkers in dit nieuwe gebouw trekken. (HET PAROOL)

Foto GPD/Phil Nijhuis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden