Recensie

Het ontbreekt volledig aan nieuwe ideeën in de vijfde Terminator (**)

Wie nog een béétje van de vijfde Terminator wil genieten, kan de eerste twee maar beter vergeten. Niet alleen omdat ze veruit superieur zijn, maar ook omdat Genisys het gedachtegoed van James Cameron volledig te grabbel gooit. Alan Taylor buigt of breekt de regels, herinterpreteert volledige scènes en komt met lachwekkende 'verklaringen' om zijn eigen film te verantwoorden.

Mike Peek
null Beeld  eigen foto
Beeld eigen foto

Een echt vervolg is dit niet eens, eerder een zijwaartse aanvulling. Het vrijblijvende gereis door de tijd maakt dat het uitmelken van de Terminator-franchise oneindig door kan gaan. Er is immers altijd wel een ingang te verzinnen waarmee het hele festijn gewoon weer opnieuw begint.

Ditmaal stuurt John Connor (Jason Clarke), leider van het menselijk verzet, sergeant Kyle Reese (Jai Courtney) naar 1984 om zijn moeder Sarah Connor (Emilia Clarke uit Game of Thrones) te beschermen. Zonder Sarah geen John en zonder John zullen de robots onze planeet vernietigen.

Nauwelijks te volgen trip
1984 blijkt er echter heel anders uit te zien dan Reese dacht. Zo weet Sarah van zijn komst en wordt ze al praktisch haar hele leven beschermd door een Terminator (Arnold Schwarzenegger), die ze liefkozend Pops noemt. Dat is de start van een hallucinante, nauwelijks te volgen trip, waarin verschillende tijdlijnen onder, boven en langs elkaar heen draaien. Ze uit elkaar houden is nog lastiger dan het ontwarren van in de knoop geraakte kerstverlichting.

Genisys gebruikt veel nostalgie om dat gebrek aan logica te overschreeuwen. De beroemde T-1000, gemaakt van vloeibaar metaal, ziet er nog spectaculairder uit dan in Terminator 2: Judgement Day, maar maakt lang niet zoveel indruk als toen. Het is immers maar een opgewarmd kliekje. Dat is het grote probleem hier: het ontbreekt volledig aan nieuwe ideeën en dus aan noodzaak. Wat Schwarzenegger roept als hij zich uit een helikopter laat vallen? I'll be back, inderdaad.

Ach ja, Schwarzenegger. Cameron begreep dat een scheutje humor zijn spierbundel goed zou doen, maar in Terminator Genisys is de Oostenrijker gedegradeerd tot bejaarde sidekick die meer grappen afvuurt dan kogels. Het doet pijn om Schwarzenegger door de ruïnes van zijn carrière te zien lopen. Hij heeft er nog net geen wandelstok voor nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden