Het ongeluk dat moest gebeuren

Buurtbewoners dringen al lang aan op vrijliggende fietspaden of zelfs afsluiting van de straat voor doorgaand verkeer. Foto Peter Elenbaas Beeld
Buurtbewoners dringen al lang aan op vrijliggende fietspaden of zelfs afsluiting van de straat voor doorgaand verkeer. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Al vier jaar wordt geruzied over het veiliger maken van de Marnixstraat. Ondertussen stapelen de ongevallen zich op, met als dieptepunt de dood van de 12-jarige scholier Boris, die gisteren onder een truck kwam.

De laatste drie jaar gebeurden op het Marnixplein, waar de fatale aanrijding was, zes ongelukken met letsel. De kruising is een black spot.

Buurtbewoners dringen al lang aan op vrijliggende fietspaden of zelfs afsluiting van de straat voor doorgaand verkeer. Anderen zijn daar faliekant tegen, omdat dit ten koste zou gaan van de bereikbaarheid en parkeerplaatsen.

In maart wordt de Marnixstraat aangepakt en komen de vrijliggende fietsstroken er eindelijk.

Stadsdeelvoorzitter Els Iping (Centrum): ''Je kunt achteraf zeggen dat de aanpak van de plek te lang heeft geduurd. Maar dit is een ingewikkelde plek en er was veel overleg nodig met belanghebbenden.''

Bij de plek van het ongeluk hebben vrienden en vriendinnen teksten met herinneringen opgehangen aan Boris, die na de zomer naar het gymnasium zou gaan. Iping spreekt van een 'afschuwelijk ongeval, de nachtmerrie van iedere ouder'.

Maar Iping denkt nog niet aan het nemen van tijdelijke maatregelen, zoals die werden getroffen bij het Concertgebouw, waar na een ongeval meteen een richel werd neergelegd.

''We wachten eerst het politieonderzoek af,'' zegt ze. (ROB ROMBOUTS)

Lees verder in Het Parool: 'Ik wist meteen dat het mis was'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden